- De Vision Pro is het eerste volledig nieuwe product dat Apple uitbrengt sinds de lancering van de Apple Watch.
- De reviews van de techbril verschenen al ruim voordat de eerste klanten hun nieuwe speeltje op 2 februari in handen krijgen.
- Dit is wat gebruikers van de virtual reality-headset van Apple vinden
- Lees ook: Zo vecht Apple terug in de AI-race met Google en Microsoft: de techreus koopt stilletjes startups en werft AI-talent
Voordat Apple aanstaande vrijdag de eerste Amerikaanse kopers van de nieuwe Vision Pro blij maakt met hun nieuwe speeltje, verschenen de eerste reviews van de virtual realit-techbril dinsdag al online.
Naar verluidt zijn er al zo’n 200.000 mensen bereid geweest om minimaal 3.500 dollar neer te tellen voor het product, meldde MacRumors. De Vision Pro was dan ook al snel uitverkocht.
Voor de mensen die nog twijfelen, of graag willen weten hoe de Vision Pro daadwerkelijk presteeert, zijn er flink wat reviews verschenen. Business Insider maakte een overzicht van wat gebruikers te vertellen hebben over Apple’s nieuwste VR-bril.
De Vision Pro kan oncomfortabel aanvoelen, als je ‘m lang op hebt
De headset kan oncomfortabel worden bij langer gebruik. Hoofdredacteur Nilay Patel van The Verge zegt dat de Vision Pro vrij warm werd na een tijdje.
Reviewer Mark Spoonauer van Tom's Guide merkt op dat hij het gewicht op zijn wangen begon te voelen.
Verslaggeefster Joanna Stern van The Wall Street Journal zegt dat het apparaat, dat gemaakt is van metaal en glas, na een tijdje op haar gezicht begon te duwen, of zoals ze het zelf zegt: voor 'face crush' zorgt. Het viel haar op dat het 'Light Seal'-kussentje, die het dragen van de bril comfortabeler moet maken en het licht van buitenaf moet blokkeren, vol zat met haar make-up toen ze hem afdeed.
Het beeld van de Vision Pro is prachtig, maar met een kanttekening
De twee schermen in de bril produceren prachtige kleuren en mooi HDR-beeld, zegt Scott Stein van CNET. "Het is niet alleen goed genoeg voor films - waar Apple het constant over heeft - maar is ook beter dan de tv's in mijn huis."
Patel noemt het "veruit de beste visualisatie op basis van passthrough voor consumentenproducten". Passthrough verwijst naar een technologie waarbij camera's aan de buitenkant van een virtual-realitybril het opgenomen beeld direct doorsturen naar de schermen in de bril. Daarmee ziet de gebruiker zijn omgeving alsof hij geen of een gewone bril op heeft.
Maar het gezichtsveld in de Vision Pro lijkt kleiner te zijn dan die van de Meta Quest 3. Stein vergelijkt het met het "door een duikbril naar een geweldige monitor kijken". Het viel Patel op dat er nog "best grote zwarte randen om je gezichtsveld zitten, een beetje alsof je door verrekijkers kijkt."
EyeSight en Persona zien er slecht uit
Iedereen is het erover eens dat de Vision Pro-gebruikers er op z'n minst vreemd uitzien voor anderen.
Om te beginnen is er de applicatie EyeSight. Hiermee worden de ogen van de gebruiker van de techbril op het scherm aan de buitenkant van de Vision Pro getoond. Het idee ervan is dat iemand die tegen de Vision Pro aankijkt alsnog de ogen van de gebruiker kan zien, waardoor je minder het gevoel hebt dat er een barrière is.
Patel noemt dit een "spookachtige projectie op lage resolutie van je ogen die als een special effect aanvoelt." Stern is iets genuanceerder en vindt het "erg subtiel", maar toch een beetje een gimmick.
Dan is er nog de Persona van de gebruiker. Dat is een digitale avatar van de gebruiker die andere mensen zien in FaceTime-gesprekken. Iets wat er volgens Patel "heel erg vreemd en toch met een duidelijke gelijkenis" uitziet. De Persona van Stern gaf haar nachtmerries. Volgens collega's had haar Persona "Botox uit de hel".
Zowel Spoonauer als Todd Haselton van CNBC vinden dat hun Persona's er ouder uitzien.
Films kijken met de Vision Pro gaat prima
De reviewers zijn unaniem positief over het kijken van films op de Vision Pro. "Met het grote scherm, miste ik eigenlijk alleen nog de bioscoopstoelen", aldus Stern.
Volgens Spoonauer wordt "zelfs de grootste scepticus een fan van 3D-films", door de VR-bril.
Diverse reviewers geven aan dat de geluidskwaliteit erg goed is, maar dat je niet moet vergeten dat anderen om je heen ook kunnen meegenieten. Je kunt ook oordopjes als de AirPods Pro gebruiken bij de Vision Pro.
... maar hij is niet zo handig voor werktaken
Het zwevende toetsenbord waar je als Vision Pro-gebruiker op zou moeten typen, is volgens de reviewers een flop.
"Je wordt er helemaal gek van, als je er iets langers dan een kort berichtje op moet schrijven", zegt Stern. Spoonauer vergelijkt het met langzaam wijsvingertypen met één of twee handen. Patel noemt het toetsenbord simpelweg "hilarisch".
Op andere werkgerelateerde taken scoorde de Vision Pro beter. "Het is een compleet nieuwe manier van multitasken," stelt Haselton. "Je kunt je mail, een browser of een Slack-scherm openen naast een Word-document met daarnaast een kalender. Je kunt je berichten op het plafond schrijven, als je wilt", geeft hij aan.
Spoonauer ziet zichzelf best op zakenreis gaan met de Vision Pro en hem in het hotel gebruiken.
De Vision Pro: beter dan de concurrentie
Wat zijn de conclusies van de reviewers?
"Hoewel er nog wat minpunten te noemen zijn, is het zeker één van de leukste nieuwe producten die ik in de afgelopen jaren heb geprobeerd", stelt Haselton.
Stein zegt dat Apple vooral laat zien dat het bedrijf beter is dan de concurrentie als het gaat om de manier waarop je als gebruiker input geeft. "Andere headsets volgen de bewegingen van je handen en ogen, maar nog geen enkele heeft de combinatie van de twee zo goed, soepel en intuïtief werkend gekregen als de Vision Pro."
Dan is er nog de kwestie van het wisselen tussen echte en virtuele werelden met het apparaat.
Stein benoemt in zijn review dat er een risico van isolatie meespeelt, als je de Vision Pro veel gebruikt. "Hoewel de Vision Pro je doet laten voelen alsof je onderdeel bent van de wereld met de passthrough camera's, en replica's van mijn ogen, geeft het me ook de mogelijkheid om deze uit te zetten. Ook qua geluid kan ik me afsluiten met de AirPods. Ik kan in mijn eigen wereld zijn, terwijl ik centimeters naast mijn familie zit."
Stern noemt de Vision Pro "de beste mixed-reality headset die ik ooit geprobeerd hebt. Veel geavanceerder dan de enige concurrentie in de vorm van de veel goedkopere Meta Quest Pro en Quest 3."
Volgens Patel is de Vision Pro "een VR-bril die zich probeert te vermommen als een AR-bril."
"Er wordt maar weinig aan de realiteit toegevoegd in visionOS. Er is heel veel van wat je 'mixed reality' zou kunnen noemen: virtuele objecten die in de ruimte zweven zonder enige connectie met iets in de realiteit", schrijft Patel. Het is volgens hem het beste wat je kunt ervaren met een bril op, maar het is nog lang niet zo goed als zonder bril.