• De Amerikaanse beursstrateeg Jon Wolfenbarger ziet duidelijke overeenkomsten tussen de huidige techrally op de beurs en de dotcomzeepbel van eind jaren negentig.
  • De voormalige zakenbankier bij JPMorgan en Merrill Lynch beheert het beleggingsforum BullandBearProfits.com.
  • Wolfenbarger is sceptisch over de enorme koersstijgingen van de kleine groep techreuzen die bekend staat als de ‘Magnificent 7’.
  • Lees ook: Techbonanza op de beurs: kloof tussen winnaars en de rest is groot

De start van 2024 wordt op de beurs gekenmerkt door een voortzetting van de trend van 2023: een kleine groep van techbedrijven die profiteert van de AI-hype, boekt extreme koersstijgingen, terwijl het beeld voor de rest van de aandelenmarkt veel gematigder is.

In de VS gaat het om de zogenoemde ‘Magnificent 7’: Amazon, Apple, Meta, Alphabet, Tesla, Nvidia en Microsoft. Afgelopen jaar tilde deze aandelen de S&P 500-index bijna eigenhandig naar een koerswinst van 24 procent.

De beurslievelingen zorgen in januari als groep opnieuw voor forse koersstijgingen, maar beursstrateeg Jon Wolfenbarger is sceptisch over de houdbaarheid van de huidige ontwikkeling.

De oprichter van beleggingsplatform BullAndBearProfits.com was eerder zakenbankier bij Merrill Lynch en JPMorgan. Wolfenbarger schrijft in een recent rapport dat de huidige situatie op de aandelenmarkt sterk lijkt op de dotcomzeepbel van eind jaren 90 en begin jaren 2000.

Destijds behaalden internetaandelen geweldige koersrendementen, voordat ze spectaculair instortten.

In de onderstaande grafiek is te zien dat de huidige voortrekkers sinds begin 2023 als groep een koersstijging van 70 procent hebben beleefd. Kijk je echter verder dan de Magnificent 7, dan is het beeld veel minder spectaculair.

Foto: ClearBridge Investments

In zijn analyse schrijft Wolfenbarger: "Voor degenen die nog wat jonger zijn en die de Tech Bubble van eind jaren 90 niet hebben meegemaakt: dit is Tech Bubble 2.0. Ter herinnering: de Nasdaq daalde met ongeveer 80 procent, toen die zeepbel barstte tijdens een milde recessie begin 2000."

Volgens Wolfenbarger zijn de waarderingen op de aandelenmarkt momenteel hoger dan tijdens de piek van Tech Bubble. "We zouden we niet verbaasd zijn als er een vergelijkbare koersdaling optreedt tijdens de komende recessie."

Als je kijkt naar waarderingsmaatstaven voor de S&P 500-index zoals de cyclisch aangepaste koers-winstverhouding van Shiller, dan is die niet zo hoog als tijdens de dotcomzeepbel, maar wel hoger dan in 1929. Het huidige waarderingsniveau is historisch gezien hoe dan ook aan de hoge kant.

Foto: GuruFocus

Er is momenteel ook sprake van een duidelijk concentratierisico: de vijf belangrijkste aandelen in de S&P 500-index zijn samen goed voor een weging van bijna 25 procent. Deze vijf aandelen waren in 2023 goed voor de helft van het totale rendement van de brede Amerikaanse index.

Foto: ClearBridge Investments

Volgens beursstrateeg Michael Hartnett van Bank of America kun je de AI-hype in ieder geval aanduiden als een "babyzeepbel". De rendementen voor AI-gerelateerde aandelen liggen rond de 200 procent en gaan richting de niveaus van de internetzeepbel.

Foto: Bank of America

Wereldwijd geeft ongeveer de helft van de beheerders van beleggingsfondsen aan dat de Magnificent 7 de meest gewilde belegging is, volgens het Global Fund Manager Survey van Bank of America.

"Dat betekent dat beleggers, ondanks de sterke koersstijging in het afgelopen jaar, nog steeds flinke groei verwachten", zegt Wolfenbarger over de resultaten van deze enquête.

Foto: Bank of America

Als het gaat over een aanleiding voor het knappen van de huidige zeepbel, verwacht Wolfenbarger dat de Amerikaanse economie getroffen zal worden door een recessie. Hij wijst op een aantal indicatoren, zoals een dalend aantal voltijdsbanen in de VS en neerwaartse herzieningen van de banengroei, als signalen dat de economische vooruitzichten gaan verslechteren.

Het aantal werknemers met een volledige baan is sterk gedaald in november. Als die ontwikkeling doorzet, kan de daling er net zo gaan uitzien als tijdens de recessies van 2001 en 2008.

Foto: St. Louis Fed

Wolfenbarger benadrukt ook de herziening van cijfers over de banengroei in de VS. Bij elkaar zijn er door herzieningen op jaarbasis 300.000 banen minder bijgekomen dan in eerste instantie werd gemeld.

Dat lijkt volgens de beursstrateeg op patronen uit eerdere recessies. Ondanks de neerwaartse herzieningen is de banengroei positief gebleven en de is de officiële werkloosheid in de VS met 3,7 procent historisch laag.

Foto: ClearBridge Investments

Tot slot wijst Wolfenbareger op de werkgelegenheidsindex voor de verwerkende industrie en de dienstensector van het Institute for Supply Management. Die is zwaar negatief geworden, wat meestal betekent dat de werkloosheid gaat stijgen.

Wolfenbarger belicht ook recessie-indicatoren zoals de Leading Economic Index van The Conference Board en het feit dat kortlopende rentes voor Amerikaans staatspapier al geruime tijd hoger zijn dan langlopende rentes. Een zogenoemde omgekeerde rentecurve geldt doorgaans als een voorbode van een recessie.

Foto: Bullandbearprofits.com/Trahan Macro Research

Zeepbel op de beurs kan lang duren

Wolfenbarger is niet de enige beleggingsstrateeg die stelt dat sprake is van een zeepbel op de beurs. Beursexpert Jeremy Grantham, die de beurscrashes van 2000 en 2008 voorspelde, roept al sinds begin 2022 dat aandelen zich in een "superzeepbel" bevinden.

Grantham herhaalde die mening onlangs een interview met Business Insider. Hij gaf aan dat het vaak enige tijd duurt voordat zeepbellen volledig zijn uitgedijd, waarna ze kunnen knappen.

Topman Adam Karr van vermogensbeheerder Orbis Investment Management maakte dit punt ook in een recente analyse, waarbij hij opmerkte dat de dotcomzeepbel twee tussentijdse rally's van 35 procent en 51 procent kende, voordat deze echt knapte.

Foto: Orbis Investment Management

Karr waarschuwde ook dat de Magnificent 7 risicovol zijn, ondanks hun huidige populariteit. "Gezamenlijk hebben de Magnificent Seven ongeveer 5.000 miljard dollar aan marktwaarde gewonnen in 2023, ongeveer evenveel als de waarde van de gehele Japanse aandelenmarkt. Een deel van deze koerswinsten is gerechtvaardigd door de superieure marktposities van deze bedrijven. Maar er is een natuurlijke grens aan hoe lang dit in een duizelingwekkend tempo kan doorgaan."

Volgens Karr zijn de extreme koersbewegingen die we nu zien, historisch gezien vrijwel altijd gevolgd door een forse terugval. "Dure aandelen verloren 40 procent van hun waarde na de Japan-zeepbel aan het eind van de jaren 1980 en de helft van hun waarde na de implosie van de dotcomzeepel. Beleggers die de winnaars op de korte termijn niet in portefeuille hebben, lijken voor gek te staan. De druk van 'FOMO' [fear of missing out, red.] kan overweldigend zijn. Maar te veel betalen voor een belegging met hoge verwachtingen kan slecht uitpakken."

Veel beursstrategen op Wall Street geloven ook dat de aandelenmarkt op de korte termijn op z'n minst minder uitbundig zal stijgen. Maar wat een recessie betreft, druist de visie van Wolfenbarger in tegen de huidige consensus.

Volgens Bank of America ziet 66 procent van de respondenten van de Global Fund Manager Survey een zachte landing in het verschiet voor de Amerikaanse economie.

Het is nog te vroeg voor beleggers en de Federal Reserve om te claimen dat er geen recessie komt, nu de centrale bank de beleidsrente voorlopig hoog houdt en de economie tekenen van vertraging begint te vertonen.

Vooralsnog houdt de Amerikaanse economie stand, ondanks de flinke reeks van renteverhogingen van de Fed in de afgelopen anderhalf jaar. De komende maanden moeten uitwijzen wie er gelijk heeft, wat betreft de richting van de Amerikaanse economie.

LEES OOK: De AI-hype is een typisch voorbeeld van een illusie waar beleggers massaal voor vallen, volgens een beursveteraan