- De gemiddelde hypotheekrente is sinds november vorig jaar gedaald, maar er is een groot verschil tussen de rentes die uiteenlopende geldverstrekkers bieden.
- Bij de populairste rente voor 10 jaar vast is er bijvoorbeeld een verschil van ruim 1 procentpunt tussen de hoogste en laagste hypotheekrente.
- Business Insider bekijkt wat het kan schelen in de maandlasten als je voor de laagste rente kiest.
- Lees ook: Zo kun je slim besparen op energie, zorg, internet en 4 andere vaste lasten in 2024
De gemiddelde hypotheekrentes zijn sinds november vorig jaar behoorlijk gedaald, wat natuurlijk goed nieuws is voor huiseigenaren die een nieuwe hypotheekrente moeten kiezen. Wel lijkt de golf van lagere hypotheekrentes sinds een week tot stilstand gekomen, want enkele geldverstrekkers zijn weer begonnen om rentes voorzichtig te verhogen.
Voor huiseigenaren geldt sowieso dat concurrentie op de hypotheekmarkt er voor zorgt dat er tussen geldverstrekkers grote verschillen kunnen zijn bij de hypotheekrente die ze bieden voor vergelijkbare looptijden. Kiezen voor de hoogste of laagste rente in de markt, kan behoorlijk schelen in de maandlasten.
Afgelopen week schreef Business Insider hoe je kunt besparen op vaste lasten door te kiezen voor de goedkoopste optie. Het ging hierbij om terugkerende kosten voor bijvoorbeeld verzekeringen, energie, internet en televisie en abonnementen.
De hypotheek hadden we buiten beschouwing gelaten omdat dit een langlopende overeenkomst is, waarbij je alleen voor een lagere rente kan kiezen op het moment dat je een nieuw huis koopt of de rentevaste periode afloopt.
Maar de hypotheek heeft uiteraard wel een grote impact op je huishoudboekje. Business Insider berekent wat het kan schelen als je voor de hoogste of de laagste rente in de markt kiest.
De gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast mét NHG-verzekering steeg begin 2022 van 1 procent naar zo'n 4 procent. In 2023 schommelde de rente tussen 4 en 4,5 procent.
Rente 10 jaar vast mét NHG duikt onder 4 procent
Vanaf oktober vorig jaar zijn hypotheekrentes behoorlijk hard gedaald en is de rente voor 10 jaar vast met NHG onder de 4 procent uitgekomen. De tabel van Van Bruggen Adviesgroep hieronder toont de huidige gemiddelde hypotheekrentes voor verschillende rentevaste perioden, met en zonder NHG-verzekering.
Te zien is dat de gemiddelde hypotheekrente voor de populaire rentevaste periode van 10 jaar uitkomt op 3,78 procent voor hypotheken met NHG-vezekering en 4,28 procent voor hypotheken die tegen 100 procent van de woningwaarde worden afgesloten.
Daarnaast worden in de tabel ook de hoogste en laagste rentes in de markt getoond. Te zien is dat er ruim 1 procentpunt verschil is tussen de hoogste en de laagste rente voor 10 jaar vast met en zonder NHG.
Met deze tool van berekenhet.nl kun je uitrekenen wat dat kan schelen in maandlasten. We nemen de hoogste en laagste rente voor 10 jaar vast met en zonder NHG-verzekering.
Hoge en lage hypotheekrente: verschil in maandlasten
We beginnen bij hypotheken met NHG-verzekering. Met een NHG-verzekering ben je onder voorwaarden verzekerd tegen een eventuele restschuld, als de woning in de gedwongen verkoop moet omdat er betalingsproblemen zijn ontstaan door overlijden, arbeidsongeschiktheid of een scheiding.
Huizenkopers kunnen in 2024 een NHG-verzekering afsluiten voor hypotheekleningen van maximaal 435.000 euro. Ze betalen daarvoor een eenmalige premie van 0,6 procent van de koopsom. Daar staat tegenover dat de rente op NHG-hypotheken relatief laag is vanwege het lagere risico voor de bank.
Stel dat je een annuïteitenhypotheek afsluit van 350.000 euro tegen de laagste NHG-rente van 3,6 procent voor 10 jaar vast, dan komen de bruto maandlasten (dus zonder hypotheekrenteaftrek) uit op 1.591 euro.
De netto maandlasten waarbij rekening is gehouden met het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek, komen in het eerste jaar uit op 1.182 euro.
Sluit je dezelfde hypotheek van 350.000 euro af bij een andere geldverstrekker die het hoogste tarief in de markt voert van 4,69 procent, dan ben je bruto 1.813 euro per maand kwijt. Netto betaal je in het eerste jaar 1.265 euro.
Kortom: je kunt bij een hypotheekrente die 10 jaar vaststaat met NHG-verzekering bruto 222 euro per maand besparen. Neem je de hypotheekrenteaftrek mee, dan ben je in het eerste jaar 83 euro per maand minder kwijt aan hypotheeklasten.
Door naar hypotheken zonder NHG. Stel dat je een woning koopt van 500.000 euro en een hypotheek afsluit tegen 4,05 procent rente bij de goedkoopste aanbieder. Volgens berekenhet.nl betaal je dan 2.402 euro bruto per maand, en netto 1.735 euro in het eerste jaar.
Sluit je een hypotheek af bij een concurrent tegen het hoogste tarief van 5,1 procent, dan ben je bruto 2.715 euro per maand kwijt en netto 1.875 euro netto.
Kortom: op een hypotheek van 100 procent van de woningwaarde en een rentevaste periode van 10 jaar kun je bruto 313 per maand besparen. Netto gaat het in het eerste jaar om 140 euro.
Het blijft uiteraard wel belangrijk om niet alleen op de hoogte van de hypotheekrente te letten, maar ook op andere voorwaarden. Zo kan een lagere rente gepaard gaan met strengere voorwaarden als je bijvoorbeeld verhuist en rente wilt meenemen.