Chinese censors maken korte metten met afbeeldingen van Winnie de Poeh op sociale media in het land. Dat heeft alles te maken met politiek.

Behoorlijk wat Chinezen reageerden op een bizarre manier toen de Chinese Communistische Partij zondag aankondigde de maximale presidentiële ambtstermijn af te willen schaffen. Ze zetten massaal afbeeldingen van Winnie de Poeh op sociale media.

De koddige teddybeer staat symbool voor president Xi Jinping. De 64-jarige president kan nog decennia aan de macht blijven als de aankondiging bewaarheid wordt. De weg ligt dan open voor hem om het land net zo lang te leiden als de eerste president, partijvoorzitter Mao Zedong.

De grap met Winnie de Poeh is dat de teddybeer en Xi behoorlijke gelijkenis vertonen, met name dan het feit dat ze beiden enigszins mollig zijn. De Winnie-meme duikt voor het eerst op in 2013, als Xi president van China wordt. Zowel in China als daarbuiten is het een populaire vergelijking.

Na het nieuws van zondag gaan de memes iets dieper. Eén van de plaatjes toont Poeh die een grote pot honing omarmt met het bijschrift 'De wijsheid van de kleine beer Winnie de Poeh' in het Chinees en 'Vind wat je liefhebt en behoud dat' in het Engels. Op een ander screenshot staat Poeh met een kroon en andere koninklijke attributen.

https://twitter.com/Keizersstad/status/967729919466782721

De memes brengen de censors ertoe om Winnie de Poeh-gerelateerde posts te verwijderen van Chinese sociale media, schrijft nieuwssite Quartz. Op WeChat en Sina Weibo verdwijnen ook andere berichten die gaan over Xi als dictator of leider voor het leven. Minuten nadat Chinezen de berichten plaatsen, halen de censors ze al weer weg.

Whats on Weibo, een onafhankelijke website over sociale media in China van de Nederlandse sinoloog Manya Koetse, volgt de trend op de voet. Een microblogger klaagde op de site dat zijn 'tweet' op Weibo met grondwettelijke bezwaren na dertien minuten al gecensureerd werd.

Andere media melden dat de censors op zoek zijn naar termen als 'ik ben het niet eens', 'ambtstermijn', 'grondwettelijke regels' en 'jezelf uitroepen tot keizer'. En natuurlijk ook 'Winnie de Poeh'. Kritisch zijn ze ook over posts met 'migratie' of 'emigratie' erin. Het is verre van de eerste keer dat de censors Winnie de Poeh-plaatjes bedoeld als kritiek uitwissen.

Daarnaast doen de Chinese autoriteiten er bijvoorbeeld ook alles aan om de Tiananmenprotesten uit 1989 - waarbij honderden ongewapende burgers doodgeschoten werden door het leger - uit het collectieve geheugen te bannen en onbespreekbaar te maken, zowel in persoon als online.

LEES OOK: Noord-Korea is niet communistisch, maar juist kapitalistisch à la Donald Trump