Wie goud wint in Sotsji, krijgt een plak die, op een piepklein beetje goud na, identiek is de aan de zilveren plak. De beste deal heeft de winnaar van de gouden plak bij de Paralympics, want die medaille is 155 gram zwaarder. 

Deze winterspelen worden er meer medailles uitgereikt dan bij eerder versies van de Winterspelen, namelijk 1300.

De Russen, niet gespeend van nationalisme én goed voorzien van delfstoffen, hebben ervoor gezorgd dat de medailles zijn gemaakt van goud, zilver, koper en tin (de laatste twee voor het brons) afkomstig uit Rusland zelf. De plakken zijn ook behoorlijk zwaar, meer dan 100 gram zwaarder dan de plakken die werden uitgedeeld in Londen in 2012 bij de Zomerspelen.

De duurste medaille is natuurlijk de gouden, maar het prijsverschil is minder dank je op basis van de zilver- en goudprijs zou denken. Olympisch goud is sinds 1912 niet meer puur goud. De medailles bestaan voor het grootste deel uit zilver.

Wat verdienen Sven, Michiel, Margot of Irene als ze hun plakken zouden verkopen aan de schroothandelaar?

Gouden medaille:

525 gram zilver, 6 gram goud; geschatte waarde op woensdag 12 februari: 428,67 euro

Zilveren medaille

525 gram zilver; geschatte waarde op woensdag 12 februari: 246,70 euro

Bronzen medaille

585 gram brons; geschatte waarde op woensdag 12 februari: 2,75 euro

Wie brons wint, wordt dus afgescheept met een 'fooi' aan metaal. Maar het beste af zijn de deelnemers aan de Paralympics. De winnaar van Olympisch goud krijgt daar een plak 501,60 euro, fors meer waard dan de gouden plak van de 'gewone' Winterspelen in Sotsji. Dat komt omdat de Paralympische medaille 155 gram zwaarder is.

Lees ook

Zilver maakt Olympisch goud meer waar dan ooit

Deze Nederlandse ondernemers profiteren van Sotsji

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl