Philips gaat waarschijnlijk meer lokaal produceren om tegenwicht te bieden aan de wereldwijde handelsspanningen.
Door bijvoorbeeld producten in China zelf te gaan maken omzeilt het gezondheidstechnologieconcern dure handelstarieven.
Dat heeft topman Frans van Houten gezegd in een toelichting op de kwartaalcijfers.
De impact van de handelsoorlog is tot nu toe “bescheiden”, aldus Van Houten. Maar dat komt vooral omdat heffingen pas net zijn ingegaan.
Naast extra lokale productie, moeten gerichte prijsverhogingen in bepaalde markten helpen om de negatieve gevolgen te compenseren. Het concern houdt vast aan zijn eerder gestelde financiële doelstellingen.
Een ander punt van zorg bij Philips is de Brexit, omdat er nog steeds geen deal is over de scheiding en toekomstige relatie met de EU. Van Houten is bang dat zijn bedrijf straks productie zal moeten weghalen uit het Verenigd Koninkrijk.
Philips heeft last van ongunstige wisselkoersen: aandeel keldert
Philips had in het derde kwartaal veel last van ongunstige wisselkoerseffecten. Het bedrijf wist zijn opbrengsten verder op te krikken. Maar de omzet ging niet zo sterk omhoog als analisten hadden verwacht.
Bij de opening van de beurs maandag verloor Philips ruim 5 procent.
Vooral op het gebied van diagnose en behandeling werd een stevige groei neergezet. Daarentegen liet het onderdeel Connected Care & Health Informatics een kleine krimp zien ten opzichte van het zeer sterke derde kwartaal van vorig jaar.
De verkopen bij de persoonlijke verzorgingsdivisie trokken wel weer aan, maar Van Houten merkt op dat hij hier eigenlijk op een krachtiger herstel had gerekend. Philips meldde op dit vlak eerder dit jaar nog tegenwind in China, door een lagere vraag naar luchtzuiveringssystemen en voorraadkwesties.
Winst Philips flink lager doordat verkochte lichtdivisie niet meer meetelt
De totale omzet kwam uit op 4,3 miljard euro, tegen 4,1 miljard euro een jaar terug. Het aangepaste bedrijfsresultaat ging van 532 miljoen euro naar 568 miljoen euro.
Onder de streep hield Philips 292 miljoen euro over, waar in het derde kwartaal 2017 nog een nettowinst in de boeken ging van 423 miljoen euro. Die daling had te maken met het afbouwen van het belang in de voormalige verlichtingsdivisie Signify. Het concern houdt vast aan zijn eerder gestelde financiële doelstellingen.
Philips gaat tot 5 miljoen eigen aandelen inkopen. Gelet op de huidige waarde van het aandeel is met het inkoopprogramma circa 174 miljoen euro gemoeid.
Het inkoopprogramma, waar maandag een begin mee wordt gemaakt, vloeit volgens het zorgtechnologebedrijf voort uit de verplichtingen richting werknemers.
Het behelst het aandelenplan met betrekking tot langetermijnprestaties en andere aandelenplannen voor personeel. De maximaal 5 miljoen aandelen moeten in het lopende kwartaal worden ingekocht. De markten zullen wekelijks op de hoogste worden gebracht van de voortgang van het programma.