ANALYSE – Wie al wat langer belegt, weet dat het eerste decennium van deze eeuw niet fraai was voor de beurs.

Rond de eeuwwisseling waren de waarderingen van aandelen torenhoog, in het bijzonder van internetgerelateerde bedrijven. En tien jaar later was het somberheid troef, vanwege de kredietcrisis die in 2008 losbarstte.

Hoewel dat de onderliggende bedrijven per saldo wel degelijk waarde creëerden, daalde de brede Amerikaanse beursindex S&P 500 tussen 2000 en eind 2009 gemiddeld zo’n 1 procent per jaar.

In zijn boek ‘The Big Secret for the Small Investor’ vertelt de bekende valuebelegger Joel Greenblatt echter over een beleggingsfonds dat gedurende deze periode heel goed presteerde met een gemiddeld rendement van 18 procent per jaar.

Opmerkelijk is dat de gemiddelde belegger in dat fonds een veel slechter rendement behaalde: gemiddeld MINUS 11 procent per jaar. Hoe kan dit?

Verblind door emoties – in de basis angst en hebzucht – stapten beleggers telkens in na een periode van uitzonderlijk presteren, om weer te verkopen na een paar jaar van stevige verliezen. Steeds vrijwel precies op het verkeerde moment dus.

In plaats van te focussen op de uitkomst, zoals veel beleggers doen, is mijn suggestie juist vooral aandacht te hebben voor het proces. Dat moet rationeel en herhaalbaar zijn. Ook bij een solide proces zullen de uitkomsten soms tegenvallen, maar ook dan is het zaak op het proces te blijven focussen. Van een solide proces is een fraai rendement de te verwachten uitkomst op termijn.

Hendrik Oude Nijhuis is medeoprichter van beleggingsfonds ValueMachinesFund en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar.