Een overgrote meerderheid van 73 procent van de ondernemers heeft een voorkeur voor een nieuw kabinet met daarin in elk geval VVD, CDA en D66. Als vierde partij is de ChristenUnie dan de favoriet, blijkt uit een peiling van MKB Belangen onder ruim 4000 ondernemers.
“Het MKB ziet eigenlijk alleen een coalitie met als basis VVD, CDA en D66 zitten. Linkse varianten of een kabinet waaraan de PVV deelneemt zijn niet echt een optie”, zegt directeur Adrienne van Veen van MKB Belangen.
De favoriete coalitie van de ondernemers met de ChristenUnie heeft met 76 zetels in de Tweede Kamer een krappe meerderheid. Een deel van de ondernemers ziet daarom het liefst dat ook de SGP aanschuift om zo een steviger meerderheid van 79 zetels te krijgen.
Mochten die twee christelijke partijen aanschuiven dan is de kans groot dat er een variant op de vlaktaks wordt ingevoerd. Het CDA, ChristenUnie en SGP hebben alledrie een vlaktaks 2.0 in hun programma staan met een stelsel van slechts twee tarieven voor de inkomstenbelasting.
Zo blijft er een vorm van progressiviteit in het stelsel, maar is er ook ruimte om het belastingstelsel te vereenvoudigen en aftrekposten te schrappen. En dat zien de VVD en D66 ongetwijfeld ook wel zitten.
Lees ook: De vlaktaks 2.0 gaat er komen als het christelijke blok van CDA, CU en SGP regeringsmacht krijgt
Dit zijn de favoriete coalities van ondernemers die het 'motorblok' van VVD, CDA en D66 in een kabinet willen:
- VVD/CDA/D66 + CU: 33,7%
- VVD/CDA/D66 + CU en SGP: 20,7%
- VVD/CDA/D66 + GL: 28,8%
- VVD/CDA/D66 + PvdA: 16,8%
Verkenner Schippers praat verder met motorblok en GroenLinks
Maandagavond werd bekend dat verkenner Edith Schippers dinsdag verder praat met de partijleiders van het 'motorblok' van VVD, CDA, D66 en met GroenLinks over de vorming van een nieuwe regering. Een regeringscoalitie van dit viertal is door de meeste partijen aangeraden.
Van de ondernemers die een kabinet met VVD/CDA/D66 willen ziet 28,8 procent deze variant met GroenLinks zitten. GroenLinks staat op een aantal voor ondernemers belangrijke punten wel diametraal tegenover de VVD.
Zo wil de partij van Jesse Klaver de tweede schijf van de vennootschapsbelasting en het belastingtarief voor aandeelhouders verhogen en het voor werkgevers duurder maken om personeel met hogere lonen in dienst te hebben. Ook schaft GroenLinks de belastingvrije reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer met de auto af.
Lees ook: Jesse Klaver kan de schrik van ondernemend Nederland worden
Van de ondernemers die op de VVD hebben gestemd en een voorkeur hebben voor een 'linkse' coalitievariant is de zwaar aangeslagen PvdA nog altijd twee keer zo populair als GroenLinks, zegt Van Veen:
"Het is opvallend hoe populair de PvdA als coalitiepartner onder VVD-stemmers blijft. Ondanks het enorme verlies van die partij is er twee keer zoveel steun voor de PvdA als voor GroenLinks. Kennelijk is er ook bij de achterban van de VVD veel waardering voor de manier waarop de PvdA aan het vorige kabinet heeft deelgenomen. De PvdA-stemmers zélf zien dit trouwens helemaal niet zitten. Die willen alleen meedoen als er een progressief kabinet komt."
Andere coalitiemogelijkheden
Varianten zonder de VVD zien ondernemers niet echt zitten. Slechts 12,3 procent van de ondernemers ziet heil in een dergelijke coalitie. Daarbij is een brede samenwerking van CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA en Partij voor de Dieren het populairst.
Slechts 8,7 procent van de ondernemers is voorstander van een coalitie met de PVV. Daar zouden behalve VVD en CDA dan ook de ChristenUnie en 50PLUS moeten toetreden. Opvallend is dat drie weken voor de verkiezingen een kwart van de ondervraagde ondernemers aangaf op de PVV te gaan stemmen, maar dat uiteindelijk slechts tien procent dat daadwerkelijk deed.