Aan de openingswedstrijd van het WK tussen Brazilië en Kroatië kleeft een groen Nederlands tintje.

Want hoewel de bouw van het stadion in São Paulo eigenlijk een aaneenschakeling van problemen was, hoeven de voetballers zich over één ding in elk geval geen zorgen te maken.

De grasmat ligt er als een biljartlaken bij; met dank aan de circa 20 miljoen kunstvezels die het Nederlandse bedrijf Desso eind vorig jaar in de bodem van het veld heeft aangebracht.

“Op het WK zal één veld er zeker top uitzien en dat is dat van São Paulo”, zegt Alexander Collot d’Escury, de topman van het in 1930 opgerichte bedrijf.

Wembley-stadion is pronkstuk

Het zogeheten GrassMaster-systeem van Desso, dat het natuurgras verstevigt met kunstgrasvezels die 18 centimeter diep in de grond worden geïnjecteerd, ligt inmiddels in stadions als Old Trafford en Anfield.

Veel clubs en voetbalorganisaties zien in de zogeheten GrassMaster-techniek inmiddels een goed alternatief voor kunstgrasvelden. Inmiddels hebben 13 van de 20 clubs uit de Premier League zo'n veld, waaronder bijna alle topclubs.

Het Wembley-stadion in Londen geldt als het pronkstuk van het Nederlands-Belgische bedrijf. Van oorsprong een voetbaltempel, maar er wordt ook rugby en American football in gespeeld. Daarnaast huisvest Wembley jaarlijks vele grote concerten. "Dankzij het verstevigde gras kan het stadion multifunctioneel gebruikt worden'', zegt Collot d'Escury.

Bureaucratie in Brazilië

Voor het WK van 2010 in Zuid-Afrika voorzag Desso twee stadions van een grasmat die onder alle omstandigheden bespeelbaar is. In Brazilië bleef de order beperkt tot de nieuwe Arena Corinthians van São Paulo, al kwam dat volgens Collot d'Escury vooral door trage besluitvorming.

"Het was de bedoeling dat we meer velden zouden doen, waaronder ook het veld van Maracanã in Rio de Janeiro, maar uiteindelijk konden de Brazilianen maar niet beslissen. Aangezien wij een beperkt aantal machines hebben en de vraag naar ons systeem heel groot is, hebben we in februari gezegd: dan houdt het op, wij moeten verder.''

Het is volgens de Desso-topman typerend voor de Braziliaanse cultuur, die wordt gekenmerkt door bureaucratie en trage besluitvorming. "Jammer, want op goede velden heb je beter balspel en minder blessures. En op een begroting van 3 miljard voor de bouw van stadions valt een half miljoen voor een goed veld toch redelijk in het niet."

Openingswedstrijd beste visitekaartje

Op het 'Nederlandse' gras in São Paulo worden zes WK-duels gespeeld, waaronder de laatste groepswedstrijd van Oranje tegen Chili (23 juni).

"Tijdens zo'n toernooi, waarbij de velden in korte tijd vaak worden gebruikt, zie je het gras vaak steeds slechter worden. Zeker in een land met zo'n wisselend klimaat als Brazilië, met zon, warmte en soms een tropische hoosbui", aldus Collot d'Escury. "Dat verschil ga je nu daadwerkelijk zien. Het risico bestaat dat in bijvoorbeeld het Maracanã-stadion na vier of vijf wedstrijden de plaggen in het rond zullen vliegen. Ik hoop het niet, maar dat risico neemt de organisatie nu wel."

Voor Desso moet de openingswedstrijd van het WK op 12 juni het beste visitekaartje worden dat het bedrijf zich maar kan wensen. Collot d'Escury: "Miljarden mensen zullen die dag de televisie afstemmen op Brazilië - Kroatië. Het veld moet er dan uitzien als een biljartlaken. Ook wij leven met gezonde spanning toe naar die dag.''

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl