Een overnamebod van 2,5 miljard euro afwijzen vergt moed: het aandeel PostNL kelderde woensdag op de beurs met 13 procent, waardoor het post- en pakjesbedrijf een beurswaarde van 1,8 miljard euro overhield.
Aandeelhouders van PostNL voelen zich in de steek gelaten. Maar volgens bestuursvoorzitter Herna Verhagen van PostNL en president-commissaris Michiel Boersma kon het Nederlandse postbedrijf niet anders.
In interviews met het Financieele Dagblad en de Volkskrant noemt Verhagen drie dingen die het Belgische Bpost verkeerd heeft ingeschat.
1) Bpost heeft mediacircus in het leven geroepen
Verhagen begrijpt niet dat de Belgen van de discussie over een eventuele overname een openbaar publiek debat hebben gemaakt, via een publieke brief en optredens in de media.
“Ik zou het toch wel een beetje anders gedaan hebben. Hoe? Door niet een brief op tafel te leggen en er een publiek proces van te maken. Niet allerlei interviews geven die voor meerderlei uitleg vatbaar zijn. Daar zou ik niet voor kiezen als je mensen voor je wilt winnen”, aldus Verhagen in het FD.
2) Niet alleen aandeelhouders tellen
Het tweede belangrijke punt voor Verhagen is dat er meer 'stakeholders' zijn dan alleen de aandeelhouders: werknemers, grote klanten, vakbonden en de politiek. Die stonden volgens de bestuursvoorzitter van PostNL allemaal negatief tegenover de toenadering van Bpost. En daar heeft Bpost onvoldoende oog voor gehad.
"Grote klanten zien een overname niet zitten", zegt ze tegen de Volkskrant. Bovendien zou Bpost in de optiek van de top van PostNL niets hebben bijgedragen aan de winst van PostNL.
3) Politieke dreiging: alleenrecht op postbezorging
Zowel de Belgische staat als de Nederlandse politiek zitten nog dicht op hun voormalige postmonopolisten. Dat leidde de afgelopen maanden tot onderlingen spanningen.
Zo hekelde minister Henk Kamp van Economische Zaken het feit dat de Belgische overheid na de overname van PostNL door Bpost een belang van 40 procent in gecombineerde bedrijf wilde houden.
Hoewel de Nederlandse staat zelf geen belang meer heeft in PostNL, moet het bedrijf volgens bestuursvoorzitter Verhagen wel degelijk rekening houden met de Nederlandse staat. Onder meer omdat die gaat over de universele postdienst (UPD) - de afspraken die regelen dat PostNL in heel Nederland post bezorgt.
Verhagen wil niet het risico lopen dat de PostNL de universele postdienst kwijt raakt, als de Nederlandse staat het niet eens zou zijn met een overname door Bpost. "Ik heb altijd gezegd dat UPD heel belangrijk is voor PostNL We zijn trots dat we dat doen, het is een kerntaak. Er zit ongeveer 800 miljoen euro omzet in", aldus Verhagen tegen het FD.