Het is 13 november, traditioneel de datum waarop zorgverzekeraars hun premies voor de basisverzekering bekendmaken. Nederlanders kunnen dan de premies en voorwaarden van de verplichte basisverzekeringen vergelijken en eventueel overstappen naar een andere verzekeraar.

Opzeggen kan tot en met 31 december en overstappen tot 1 februari.

Zorgverzekeraar DSW was er traditiegetrouw vroeg bij en heeft zijn premie op 24 september al bekendgemaakt. Klanten gaan bij de Schiedamse zorgverzekeraar 158,50 euro per maand betalen voor de combinatiepolis, een verhoging van 9,50 euro per maand ten opzichte van 2024.

De premiestijging bij DSW is in lijn met de verwachte stijging van 10 euro naar een verwachte gemiddelde premie van 156 euro, die op Prinsjesdag bekend werd gemaakt. De gemiddelde maandpremie in 2025 ligt uiteindelijk iets hoger op 158,72 euro. Dat is 11,32 euro meer dan de gemiddelde premie in 2024, wat neerkomt op een stijging van 7,68 procent.

Vink Vink Menzis voert in 2025 de laagste premie voor zijn combinatiepolis die 141,40 euro per maand kost. Het hoogste premiebedrag is 177,50 euro voor de combinatiepolissen van a.s.r, Aon en CZ.

De premie steeg procentueel en absoluut het minst bij de naturapolis van a.s.r. die met 3,05 euro (2,03 procent) omhoog ging. De sterkste procentuele en absolute stijging is te vnden bji de a.s.r. (ik kies zelf) combinatiepolis, met een plus van 18,55 euro (+11,67 procent)

Uiteraard zegt de premie niet alles. Van belang zijn ook de voorwaarden en het soort polis dat je afsluit.

In 2025 biedt geen enkele zorgverzekeraar nog een restitutiepolis. Dat betekent dat er geen polissen meer zijn met volledige vrije keuze-zorg waarbij zowel gecontracteerde als niet-gecontracteerde zorg volledig wordt vergoed. Er geldt altijd een eigen bijdrage voor een deel van de zorg die niet-gecontracteerd is.

Bekijk hieronder de belangrijkste kenmerken van de soorten polissen die er waren/zijn.

Van 2 naar 3 soorten polissen in 2025 (restitutiepolis verdwijnt)

Polissen die zorgverzekeraars kunnen bieden zijn de naturapolis, restitutiepolis en de combinatiepolis. Echter de laatste zorgverzekeraars (A.s.r., Aevitae en Menzis) die in 2024 nog een restitutiepolis hadden, hebben deze vervangen voor een combinatiepolis, waarmee de restitutiepolis in 2025 is verdwenen.

Hieronder vind je de belangrijkste kenmerken van de verschillende soorten polissen:

  • Naturapolis (waaronder budgetpolissen): Zorg van zorgverleners met wie de verzekeraar een contract heeft wordt 100 procent vergoed. De rekening gaat rechtstreeks naar de verzekeraar. Bij niet-gecontracteerde zorg wordt 65 tot 85 procent van het gemiddeld gecontracteerde tarief vergoed. Je moet dus een deel zelf betalen.
  • Restitutiepolis (vrije keuze): Zorg van zorgverleners met wie de verzekeraar een contract heeft wordt 100 procent vergoed. De rekening gaat rechtstreeks naar de verzekeraar. Niet-gecontracteerde zorg wordt 100 procent vergoed tot het wettelijke of marktconforme tarief. Mogelijk moet je een deel zelf betalen als het tarief van de niet-gecontracteerde zorg uitzonderlijk hoog is.
  • Combinatiepolis: Bij een combinatiepolis wordt een deel van de zorg vergoed zoals bij een naturapolis en een deel zoals bij de restitutiepolis. Voorbeeld: de meeste soorten zorg worden vergoed op restitutiebasis, waarbij niet-gecontracteerde zorg voor 100 procent tot het maximum tarief wordt vergoed. Maar een deel is hiervan uitgesloten, bijvoorbeeld geestelijke gezondheidszorg (ggz). Niet-gecontracteerde ggz wordt dan vergoed op naturabasis, dus 65-85 procent van het maximumtarief wordt vergoed.

Bij een naturapolis krijg je alleen gecontracteerde zorg volledig vergoed, terwijl een combinatiepolis natura en restitutie combineert. Er zijn grote verschillen tussen combinatiepolissen, dus het is goed om in de voorwaarden te kijken welke zorg onder natura valt en welke onder restitutie.

Eigen risico versus eigen bijdrage zorgverzekering

Bij natura- en combinatiepolissen moet je dus (mogelijk) een deel van de zorg zelf betalen als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Dit wordt ook wel de eigen bijdrage genoemd. Let op: de eigen bijdrage is niet het eigen risico.

Het eigen risico dat ook volgend jaar 385 euro bedraagt, betaal je voor bijna alle zorg die onder de basisverzekering valt. De eigen bijdrage voor niet-gecontracteerde zorg in de basisverzekering komt dus bovenop het eigen risico.

Voor bepaalde zorg in de basisverzekering, zoals huisartsenzorg, betaal je geen eigen risico. Ook voor zorg in de aanvullende verzekering betaal je geen eigen risico, hiervoor kan weer wel een eigen bijdrage gelden.

De premies voor de niet-verplichte aanvullende verzekeringen hoeven verzekeraars nog niet bekend te maken, dit moet uiterlijk 19 november gebeuren.

Dit zijn de zorgpremies in 2025

In het onderstaande overzicht op basis van een inventarisatie van Zorgwijzer.nl, is te zien welke polissen en premies zorgverzekeraars volgend jaar bieden. Het gaat om 65 polissen, twee minder dan vorig jaar. Hema en inTwente zijn gestopt en gingen op in respectievelijk Menzis en DSW.

De premies gelden bij een verplicht eigen risico van 385 euro. Bij de meeste verzekeraars is er de mogelijkheid om voor een vrijwillig hoger eigen risico te kiezen tegen een lagere premie.

LEES OOK: Restitutiepolis zorgverzekering is duur en wordt steeds zeldzamer: vaker eigen bijdrage voor niet-gecontracteerde zorg