Facebook heeft een teleurstellend tweede kwartaal achter de rug. En topman Mark Zuckerberg maakte het er naderhand niet beter terwijl hij zijn bedrijfsresultaten toelichtte.
Hij probeerde woensdagavond nog de aandacht af te leiden van het slechte nieuws met een statistisch feitje: bijna 2,5 miljard mensen, een derde van de wereldbevolking, gebruikt een of meerdere diensten van Facebook minstens een keer per maand.
Dat is inderdaad een indrukwekkend getal, maar dat was niet genoeg om beleggers om de tuin te leiden. Facebook stelde de omzetverwachting voor de komende jaren naar beneden bij – en ook de marges zullen slinken.
Beleggers schrokken zich een hoedje. Het aandeel dook in de nabeurshandel meer dan 20 procent omlaag. En dat komt mede door de woorden van Zuckerberg en zijn collega’s tijdens de conference call.
Een uur voor de toelichting op de kwartaalcijfers maakte Facebook de teleurstellende resultaten bekend. De socialemediareus kreeg er minder nieuwe gebruikers bij dan verwacht en in Europa nam het aantal actieve leden zelfs af. Ook de inkomsten waren lager dan waar analisten in doorsnee op hadden gerekend.
Het aandeel zakte dan ook ruim 8 procent in de nabeurshandel. Maar daarna bleef de prijs relatief stabiel - totdat de conference call van start ging en financieel directeur David Wehner de vooruitzichten besprak.
Hij waarschuwde dat Facebook in het tweede kwartaal de omzet weliswaar met 42 procent zag toenemen vergeleken met een jaar eerder, maar dat de groei de komende kwartalen zal vertragen. Ook de operationele marge van 44 procent in Q2 zal flink zakken.
"We verwachten dat de totale kosten in 2019 harder zullen stijgen dan de omzet", aldus Wehner. "Daarom denken we dat de operationele marge in de komende jaren meer richting de 35 procent zal gaan."
Het aandeel maakte een diepe duik tijdens de conference call
Het aandeel Facebook duikelde tijdens de conference call steeds verder omlaag. Na een paar minuten was de koers al 15 procent gezakt en op het dieptepunt stond het aandeel 24 procent lager dan bij de sluiting van de beurs om 22.00 uur Nederlandse tijd.
Op dat moment was er meer dan 148 miljard dollar van Facebooks beurswaarde verdampt - aanzienlijk meer dan wat bijvoorbeeld IBM in zijn geheel waard is (134 miljard dollar).
Later krabbelde het aandeel iets op, maar op moment van schrijven staat de koers nog altijd bijna 18 procent in het rood.
Volgens Wehner zijn er drie hoofdredenen waarom Facebook verwacht dat de omzetgroei lager uitvalt.
Ten eerste zijn daar de wisselkoerseffecten - een vaak genoemde reden als resultaten tegenvallen. Meer dan de helft van Facebooks inkomsten komt van buiten de VS. Toen de dollar vorig jaar meer waard werd ten opzichte van andere valuta was dat een duwtje in de rug. Maar nu de dollar verzwakt, voelt Facebook dat in de portemonnee.
Daarnaast focust Facebook zich meer op Stories, de foto's en video's die binnen 24 uur verdwijnen. Die zijn enorm populair bij gebruikers, maar het bedrijf verdient er nog niet zoveel mee als met de reguliere berichten in de nieuwsfeed.
Tot slot voelt Facebook de gevolgen van onder meer de nieuwe Europese privacywet en de aangescherpte regels voor het omgaan met gebruikersdata. Leden kunnen nu aangeven dat ze niet mee willen werken aan het verzamelen van bepaalde gegevens en dat kan tot minder inkomsten leiden, iets waar Zuckerberg in het verleden al voor heeft gewaarschuwd.
De verwachtingen waren hooggespannen
Analisten bleven de Facebook-bestuurders bestoken met vragen tijdens de conference call over de tegenvallende cijfers en verslechterde vooruitzichten. Het aandeel zakte ondertussen verder weg.
Een analist van Jefferies Financial Group stak zijn verbazing niet onder stoelen of banken. Hij noemde de vertraging van de omzetgroei "van een omvang die we nog nooit hebben gezien".
Financieel directeur Wehner herhaalde nog maar eens dat de financiële resultaten waarschijnlijk niet zullen verbeteren. De operationele marge blijft de komende jaren ondermaats.
Het is een dramatische wending voor Facebook, dat sinds de beursgang in 2012 kwartaal na kwartaal beter presteerde dan analisten voorspelden.
En ook dit keer waren de verwachtingen hooggespannen. Voor de presentatie van de kwartaalcijfers steeg de koers tot recordhoogte, tot ruim 218 dollar per aandeel. Een paar uur later was iedereen dat alweer vergeten.