Huizenprijzen vertonen een opmerkelijke ontwikkeling in het derde kwartaal van dit jaar. Op jaarbasis is sprake van een plus van gemiddeld ruim 12 procent, maar op kwartaalbasis zijn huizenprijzen slechts 0,4 procent gestegen. Daarbij zijn er per regio echter grote verschillen.

Uit donderdag gepubliceerde cijfers over de woningmarkt van makelaarsclub NVM blijkt dat er een groot contrast is tussen de ontwikkeling van huizenprijzen op jaarbasis en op kwartaalbasis. Des te belangrijker is het om te kijken wat er op regionaal niveau gebeurt. Voor huizenprijzen geldt immers: locatie, locatie, locatie.

De NVM houdt voor 40 regio’s in Nederland de ontwikkeling van woningprijzen bij. We kijken daarbij eerst naar de ontwikkeling op jaarbasis. Die is te zien op het het onderstaande kaartje. Als je op een regio klikt zie je de ontwikkeling in het derde kwartaal van 2024, vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Te zien is dat heel Nederland groen kleurt. Heel Nederland? Eén regio blijft achter, want in Zeeuwsch-Vlaanderen zijn huizenprijzen in het derde kwartaal op jaarbasis met 2,1 procent gedaald.

Voor het overige regent het plussen. De sterkste stijgingen op jaarbasis zijn te zien in de Kop van Noord-Holland (plus 17,3 procent), Utrecht (plus 16,7 procent), de regio Arnhem/Nijmegen (plus 15,5 procent), Noord-Overijssel (plus 14,9 procent) en Oost-Zuid-Holland (plus 14,7 procent).

In de grootstedelijke regio's tekent Amsterdam aan stijging van 14,1 procent op, terwijl huizenprijzen in de agglomeratie 's-Gravenhage gemiddeld 12,9 procent duurder zijn geworden op jaarbasis. De regio Groot-Rijnmond (Rotterdam) laat een plus van gemiddeld 11,9 procent zien.

Forse verschillen tussen regio's op kwartaalbasis bij huizenprijzen

Kijk je naar de ontwikkeling op kwartaalbasis dan is sprake van een zeer diverse ontwikkeling van huizenprijzen in het derde kwartaal van 2024. Dat is te zien op het onderstaande kaartje:

Er is sprake van een bonte mix met dalingen van de gemiddelde huizenprijs op kwartaalbasis in Haarlem en omstreken (min 2,8 procent), de Zaanstreek (min 2,4 procent) Zeeuwsch-Vlaanderen (min 2,4 procent), de Gooi- en Vechtstreek (min 1,9 procent), en Noord-Drenthe (min 1,5 procent).

Een stuk beter gaat het in de Achterhoek (plus 6,2 procent), Twente (plus 4,8 procent), Noord-Overijssel (plus 4,4 procent), Zuidoost-Drenthe (plus 4,3 procent) en Midden-Limburg (plus 4 procent).

Daartussenin zitten de twijfelgevallen. In Groot-Amsterdam zijn huizenprijzen in het derde kwartaal van dit jaar met een minieme 0,1 procent gestegen, vergeleken met het voorgaande kwartaal. In Utrecht ging het iets beter met een plus van 1 procent, maar de regio 's-Gravenhage laat een geen groei zien van de gemiddelde huizenprijs. In Groot-Rijnmond (Rotterdam) zijn huizenprijzen gemiddeld zelfs met 0,1 procent gedaald.

Kortom, het hangt er maar net vanaf waar je zoekt, of je te maken hebt met een oververhitte huizenmarkt of een regio waar het er wat rustiger aan toegaat.

LEES OOK: Tweeverdiener met inkomen van €80.000 kan uit iets minder dan 1 op 3 woningen kiezen