Makelaars zagen hogere verkopen over de afgelopen maanden, maar de huizenprijzen dalen nog steeds. Een van de weinige uitzonderingen is Amsterdam. Met infographic over regionale huizenprijzen.
Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, was een beetje te optimistisch eerder deze week. “In bepaalde regio’s is er een einde gekomen aan dalende huizenprijzen”, zei Knot.
Dat geldt misschien voor Amsterdammers en huiseigenaren in Haarlem, maar bijna alle andere Nederlanders zien in hun regio de prijs nog altijd dalen. Gemiddeld daalden huizenprijzen met 3,6 procent in het derde kwartaal van dit jaar, zo meldde makelaarsclub NVM donderdag.
Lichtpuntje was wel dat de verkopen lijken aan te trekken. Maar de gifbeker is voor de meeste huiseigenaren nog niet helemaal leeg, zoals blijkt uit de onderstaande kaart.
Amsterdam
In Amsterdam stegen de prijzen in het derde kwartaal van 2013 zowel ten opzichte van het vorige kwartaal, als ten opzichte van het derde kwartaal in 2012.
Vooral voor de gemiddelde tussenwoning werd in de hoofdstad fors meer betaald dan vorig jaar in dezelfde periode: 12,9 procent. Maar hierbij dient wel te worden aangetekend dat de vierkante meterprijs maar een tikje steeg met 1,3 procent. Er werden dus vooral grotere huizen verkocht.
Het gemiddelde appartement werd in de hoofdstad 1,0 procent duurder ten opzichte van vorig jaar, en 0,8 procent ten opzichte van het vorige kwartaal.
Conclusie: in de hoofdstad lijken de huizenprijzen de bodem te hebben bereikt.
Utrecht
Utrecht laat zien dat het echt niet overal goed gaat. Hier doken de prijzen met forse percentages omlaag. De gemiddelde rijtjeswoning werd 9,3 procent goedkoper ten opzichte van het derde kwartaal van 2012, het appartement 7,3 procent goedkoper. Van het 'uitbodemen' van de huizenprijs kun je in Utrecht in elk geval nog niet spreken.
Den Haag en Rotterdam
In verhouding tot in de noordelijke Randstad zijn huizen in Den Haag en Rotterdam iets goedkoper. En dat maakt dat juist hier de grens waarbij kopen aantrekkelijker is dan huren, iets eerder is bereikt. Dat vertaalt zich echter nog niet in stijgende prijzen.
In Den Haag is van een echte prijsval geen sprake meer. Appartementen werden nog wel 4 procent goedkoper, maar tussenwoningen werden zelfs 1,2 procent duurder ten opzichte van vorig jaar.
In Rotterdam gingen de prijzen nog altijd fors naar beneden met respectievelijk 7,8 en 7,6 procent.
Buiten de Randstad
Buiten de Randstad doen een aantal steden het in ieder geval wat aantallen verkopen goed. Dat geldt voor Eindhoven en Enschede die als universiteitssteden wat meer dynamiek kennen dan andere provinciesteden.
Diezelfde dynamiek zie je ook in de stad Groningen. Daar lijkt ook de bodem in zicht: de prijzen daalden van kwartaal op kwartaal nog maar met één procent; vergeleken met vorig jaar was de daling met 3,0 procent onder het landelijke gemiddelde.
Bedrieglijk groen platteland
Op het platteland is het nog heel vaak ploeteren om een huis verkocht te krijgen voor een redelijke prijs. Groene vlakken buiten de Randstad, zoals je ziet op de kaart in Zuidoost-Groningen of in de kop van Noord-Holland, zijn geen reden voor enthousiasme.
Hier zijn de aantallen verkochte woningen nog zo klein, dat de verkoop van een paar dure appartementen of villa's de gemiddelde transactieprijs opdrijft.
Lees ook:
Dit zijn de goedkoopste huizen per provincie
Huizenmarkt derde kwartaal: meer huizen verkocht, prijs daalt met 3,6 procent
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl