Traditionele grootbanken worden van verschillende kanten aangevallen: techgiganten als Google en Apple azen op een sleutelrol bij mobiele betaaldiensten en startups met nieuwe financiële technologie (fintechs) knabbelen aan andere traditionele functies van banken.
In een vrijdag gepubliceerde studie schetst het Centraal Planbureau de toekomst van de bankenwereld. Die wordt samengevat in één diagram.
Te zien is dat het CPB twee trends van doorslaggevend belang acht: de mate waarin informatie vrij toegankelijk is voor verschillende partijen in de financiële wereld en de manieren waarop het toezicht wordt geregeld: vooral nationaal of Europees.
(klik voor uitvergroting)
Hieruit vloeien vier toekomstscenario’s voort.
Als financiële informatie makkelijk toegankelijk is voor financiële partijen is dat goed voor zowel techreuzen als kleinere Fintechs. Het hangt er dan vanaf hoe het toezicht wordt georganiseerd, wie er het beste uitspringt. De onderzoekers van het CPB denken dat techgiganten zoals Google en Apple de beste papieren hebben bij gecentraliseerd Europees toezicht; kleinere Fintechs kunnen floreren als er meer nationale verschillen zijn in het toezicht.
Klassieke banken hebben meer kans als financiële informatie niet makkelijke toegankelijk wordt voor derde partijen. Als er veel verschillen blijven in nationaal toezicht, hou je een beperkt aantal grote, nationale banken over; komt er nog meer Europees toezicht, dan liggen er kansen voor grote, Europese banken.