De nieuwe toezichthoudende raad van het in opspraak geraakte KPMG is compleet. Dit vijftal gaat toezicht houden bij het accountants- en adviesbureau.
Onder leiding van interim-topman Jan Hommen is KPMG bezig de bezem door de organisatie te halen. Zeven partners zijn al “om kwaliteitsredenen” uit de maatschap gezet.
De komende jaren wordt 24 miljoen euro geïnvesteerd in verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening en organisatie. De internationale tak van KPMG legt daar nog eens 30 miljoen euro bij. Er wordt onder meer gesneden in het aantal bestuurslagen.
KPMG kampte de laatste jaren met een reeks affaires, zowel intern als bij bedrijven waar het geacht werd de boekhouding te controleren. Daarom is vorig jaar onder meer besloten een raad van externe adviseurs te belasten met het toezicht op de maatschap, in plaats van de vroegere raad die geheel uit partners bestond.
De toezichtsraad is sinds woensdag compleet. Een vijftal bestuurders gaat toezicht houden bij KPMG. Met daarbij een oud-Kamerlid van de VVD, eentje van GroenLinks en opvallend veel lijntjes naar KPN.
-
Bernard Wientjes (1943)
Wientjes is voorzitter van de raad. Hij was tot vorig jaar nog voorzitter van werkgeversclub VNO-NCW. Tegenwoordig is hij leerstoelhouder Ondernemerschap en Leiderschap aan de Universiteit van Utrecht.
Wientjes is van 1967 tot 1999 directeur-eigenaar van Wientjes Beheer BV in het Drentse Roden. Een onderdeel hiervan is Ucosan, een producent van kunststof badkuipen en douchebakken. Deze werkmaatschappij verkoopt hij in 1999 aan Villeroy & Boch. Daarna zit hij tot 2005 in de raad van bestuur van dit bedrijf. Op 30 mei 2005 wordt hij voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW.
Hij komt in 2009 in conflict met de FNV over de ophoging van de pensioenleeftijd. Het leidt tot een vertrouwensbreuk met de vakcentrale onder leiding van Agnes Jongerius. Pas 2 jaar later weten de sociale partners uiteindelijk overeenstemming te bereiken over de pensioenleeftijd. Het resultaat leidt tot een crisis binnen de FNV. Wientjes werd drie jaar op rij verkozen tot de invloedrijkste Nederlander in de top 200 van de Volkskrant.
-
Laetitia Griffith (1965)
Vice-voorzitter van de toezichtsraad. De geboren Surinaamse is jurist en lid van de Raad van State. Ze was als Tweede Kamerlid voor de VVD actief op het gebied van justitie, veiligheid en constitutionele zaken. Ze was korte tijd wethouder in Amsterdam (financiën, economische zaken, luchthaven en ICT).
Griffith werkte al eens op het ministerie van Justitie: ze was er senior beleidsadviseur bij het directoraat-generaal rechtshandhaving. Ze is onder meer voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche. Griffith ging op haar twintigste naar Nederland om rechten te studeren in Amsterdam.
Griffith is tevens per 1 juli benoemd tot commissaris bij de Nederlandse elektriciteitsnetbeheerder Tennet.
-
Steven van Schilfgaarde (1964)
Van Schilfgaarde was tot twee keer toe op interimbasis financieel directeur van KPN. In 2012 was hij acht maanden lang CFO, nadat Carla Smits-Nusteling plotseling vertrok. Van september 2013 tot juli 2014 vervulde hij die functie eveneens na het opstappen van Eric Hageman.
Registercontroller Van Schilfgaarde is sinds 2007 bestuurslid van het KPN Ondernemingspensioenfonds. Ook is hij voormalig CEO van Getronics.
-
Jan Maarten Slagter
Slagter was het boegbeeld van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) tijdens de financiële crisis. Bepalende momenten waren de nationalisaties van de beursgenoteerde banken Fortis en SNS Reaal. Op aandringen van de VEB stelde de rechter wanbeleid vast bij Fortis, wat de deur opende voor mogelijke schadeclaims.
De VEB ging onder leiding van Slagter van 40.000 naar 48.000 leden. In april vorig jaar stopte Slagter als VEB-voorzitter. Hij stortte zich op het schrijven van een boek over KPN. Ook is hij medeverantwoordelijk voor het New Board Program, een opleiding voor bestuurders en commissarissen aan de Nyenrode Business Universiteit.
-
Jolande Sap (1963)
Sap trad woensdag al laatste toe tot de toezichtsraad bij KPMG. Het is de tweede bijbaan in het bedrijfsleven voor de oud-leider van GroenLinks. Begin dit jaar werd Sap al voorgedragen als commissaris bij KPN
Sap studeerde economische wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg. Ze deed vervolgens onderzoek naar beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen en ze is wetenschappelijk medewerkster geweest bij de Emancipatieraad. Van 1996 tot september 2003 heeft ze voor het ministerie van Sociale Zaken gewerkt in diverse functies en daarna werd ze directeur van het Expertisecentrum LEEFtijd. Sinds 1993 is Sap lid van GroenLinks.
Sap maakte een vliegende start bij haar binnenkomst in de Kamer in 2008. Ze kreeg de zware portefeuilles financiën en zorg en dat ging haar goed af. Ze kwam in de parlementaire onderzoekscommissie naar de kredietcrisis en werd in 2009 door de pers gekozen als politiek talent van het jaar.
Sap nam eind 2010 het leiderschap van GroenLinks over van de populaire Femke Halsema. Ze kreeg te maken met veel interne discussie over de steun aan de politietrainingsmissie in Afghanistan. De lijsttrekkersverkiezing dit jaar, waarbij Sap werd uitgedaagd door haar fractiegenoot Tofik Dibi, verliep zo chaotisch dat alle betrokkenen, inclusief de partij, erdoor beschadigd raakten.
De Tweede Kamerverkiezingen verliepen voor Sap desastreus. Ze verloor zes van haar tien zetels in de Kamer. Ze stelde echter dat het niet nodig was om op te stappen. De partijtop zegde het vertrouwen echter in haar op, waarna Sap alsnog opstapte.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl