De Target Blue Eye waarschuwt automobilisten als er een ambulance, brandweer of politieauto in de buurt is. Het apparaat is niet verboden, maar daar pleiten wel steeds meer politieke partijen voor. Criminelen zouden het namelijk gebruiken als ‘politieverklikker’.

Regeringspartij VVD sluit zich dinsdag aan bij oppositiepartijen die een verbod van de zogenoemde politieverklikker willen. Op maandag riepen de Kamerleden Nine Kooiman (SP) en Louis Bontes (Groep Bontes/Van Klaveren) in het tv-programma EenVandaag op tot een verbod.

Criminelen zoals inbrekers blijken het apparaat steeds meer te misbruiken als “digitale verklikker” dat er politie in de buurt is. De Kamerleden willen dat de minister van Veiligheid en Justitie stappen neemt. De PvdA wil zich nog niet uitspreken.

Het apparaat Target Blu Eye is bedoeld om burgers te waarschuwen voor de komst van hulpdiensten, aldus de producent. Ze kunnen dan veilig aan de kant gaan staan om ambulances, politieauto’s en brandweerwagens te laten passeren. Het kost ongeveer 1.000 euro.

Drugslab of wietplantage

Drie jaar geleden kwam de ‘politieverklikker’ voor het eerst onder de aandacht. “We weten dat die apparatuur er is en daar zullen agenten rekening mee moeten houden”, zei een woordvoerder van de Nationale Politie destijds. “Het is niet strafbaar om signalen op te vangen, maar het verstoren daarvan is wel strafbaar.”

Voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP gaf in 2013 al aan verontruste signalen te hebben gekregen van vakbondsleden. "We krijgen te horen dat deze apparatuur eenvoudig om te bouwen is. Ideaal bijvoorbeeld voor criminelen die een drugslab of een wietplantage runnen. Zij kunnen zich tijdig uit de voeten maken", aldus de voorzitter. "Dat is een effect van een legaal apparaat dat je niet moet willen."

Bovendien kleven er volgens hem risico's voor agenten aan het gebruik van de apparatuur. "Politiemensen kunnen worden opgewacht, met alle gevolgen van dien'', houdt de ACP-voorzitter voor.

Van de Kamp pleitte voor een verbod op het apparaat, maar toenmalig minister Ivo Opstelten wilde er in 2013 niet aan. Opstelten zei vanuit de politie geen signalen te hebben gekregen dat criminelen de apparaten al daadwerkelijk gebruiken en dat politieagenten daardoor zijn gehinderd in hun werk. Nu lijkt een verbod dus wel nakend.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl