Discotheken en clubs blijven voorlopig dicht, zo heeft het kabinet besloten.

De verspreiding van het coronavirus in Nederland is momenteel niet alarmerend, maar waakzaamheid is wel geboden, aldus premier Mark Rutte.

Verder gaat het kabinet regionaal beoordelen hoe groot het coronagevaar is en daar maatregelen sterker op afstemmen.

Discotheken en clubs moeten de deuren voorlopig gesloten houden. Dat blijft volgens minister-president Mark Rutte noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus binnen de perken te houden.

“Het risico op nieuwe uitbraken is gewoon te groot”, aldus de premier dinsdagavond tijdens een persconferentie.

Volgens de ‘routekaart’ die het kabinet eerder dit jaar presenteerde voor de geleidelijke versoepeling van de coronamaatregelen, zouden de discotheken en clubs op 1 september wellicht weer open kunnen. Toen al werd gewaarschuwd dat dit afhankelijk zou zijn van de situatie op dit moment.

Algemeen directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is teleurgesteld in het kabinetsbesluit. Volgens Beljaarts wordt er geen perspectief geboden voor ondernemers met disco's en clubs die nu al maanden dicht zijn vanwege corona. "Men weet nog steeds niet waar men aan toe is. Er is geen lichtpuntje om naar toe te werken."

De KHN-directeur zegt dat de branche een eigen protocol heeft opgesteld om veilig uit te kunnen gaan en dat het gesprek moet worden aangegaan om op verantwoorde wijze weer de deuren te kunnen openen. Deze stap kan volgens Beljaarts ook helpen om illegale feesten tegen te gaan.

Beljaarts vindt ook dat het kabinet ondernemers met disco's en clubs de mogelijkheid van een uitkoopregeling moet bieden. Dat zou volgens hem die ondernemers meer keuzevrijheid geven om beslissingen over de toekomst te kunnen nemen.

Wekelijkse test bij verpleeghuis met coronabesmetting 

Rutte kondigde verder geen nieuwe beperkende maatregelen aan en gaf aan dat het belangrijk is om te zorgen dat we geen nieuwe uitbraakgolf krijgen. Maar tegelijk stelde de premier dat de huidige situatie per saldo niet alarmerend is. Waakzaamheid blijft wel geboden.

Wel gaat het kabinet wekelijks testen in verpleeghuizen waar een coronabesmetting is aangetroffen, aldus minister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie.

Het OMT, het team van experts waar het kabinet zich op baseert, had geadviseerd om wekelijks te testen bij alle bewoners en werknemers van een verpleeghuis als er sprake is van een besmetting of uitbraak.

Het kabinet overweegt ook om medewerkers en bewoners preventief te gaan testen als het aantal besmettingen in de directe omgeving van de instelling toeneemt. Maar eerst moet onderzocht worden wanneer er dan preventief getest moet worden en of er voldoende capaciteit is.

Verder wil het kabinet medewerkers beter gaan trainen om verspreiding in verpleeghuizen te voorkomen. Ze moeten symptomen beter gaan herkennen. Ook moeten medewerkers op een locatie met besmetting persoonlijke beschermingsmiddelen gaan dragen.

Kabinet gaat coronagevaar per regio beoordelen

In een brief aan de Tweede Kamer gaf De Jonge dinsdag aan dat het kabinet met een regionaal beoordelingssysteem komt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Op basis van een wekelijkse evaluatie wordt dan bepaald of het in een veiligheidsregio de goede kant op gaat, of dat er strengere maatregelen moeten worden getroffen.

Het nieuwe systeem gaat als het goed is half september in. De escalatieladder, zoals De Jonge het noemt, kent drie trappen: waakzaam, zorgelijk en ernstig.

In de eerste categorie komen er weinig nieuwe besmettingen bij, en is er genoeg zorgcapaciteit. Als de situatie zorgelijk is, stijgt het aantal nieuwe besmettingen en neemt de druk op de zorg toe. Aanvullende maatregelen zijn dan nodig, aldus de minister.

Als een regio er ‘ernstig’ aan toe is, is hard ingrijpen nodig. Het aantal besmettingen stijgt dan snel, en het bron- en contactonderzoek is niet meer effectief. De beschikbare zorgcapaciteit is dan ook niet meer voldoende.

Maatregelen worden toegespitst op de situatie in een regio, aldus De Jonge. "Als bijvoorbeeld uit het bron- en contactonderzoek blijkt dat verspreiding van het virus vooral via thuisfeestjes plaatsvindt, liggen maatregelen gericht op drukte in binnensteden minder voor de hand."

De maatregelen kunnen adviserend van aard zijn, maar ook dwingender. Er kan bijvoorbeeld worden gehandhaafd op de basisregels, zoals de 1,5 meter afstand, of groepsvorming kan worden beperkt.

Minder nieuwe coronapatïenten in het ziekenhuis

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte dinsdag bekend dat er afgelopen week 3.597 mensen positief zijn getest op het coronavirus, een fractie meer dan een week eerder. Toen kreeg het RIVM 3.588 meldingen over nieuwe besmettingen.

Volgens de gegevens die de GGD'en hebben doorgegeven, zijn 57 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen, tegen 84 in de week daardoor.

Het RIVM kreeg 24 meldingen over sterfgevallen, acht minder dan bij de vorige publicatie. "Deze gemelde patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen week overleden", benadrukt het instituut. Meldingen komen vaak pas later binnen, hetgeen ook geldt voor ziekenhuisopnames.

Het zogeheten reproductiegetal is gelijk gebleven, op 1. Dat wil zeggen dat iedere persoon met het coronavirus gemiddeld één andere persoon aansteekt.

LEES OOK: Nog 10 landen zijn vrij zeker coronavrij – Noord-Korea en Turkmenistan claimen dat ook, maar daar zijn ernstige twijfels over