Het onderzoek werd verricht, nadat de aandeelhouders, de gemeente Rotterdam (71 procent) en de Staat (29 procent), de hoogte van de beloning van de directieleden aan de orde hadden gesteld. Aanleiding was de maatschappelijke discussie over het beloningsbeleid van bestuurders bij overheidsbedrijven.
De aandeelhouders gingen aan de uitkomst van het onderzoek voorbij. Zij besloten het salaris van nieuwe directieleden met 5 procent te verlagen. Met die gang van zaken was Scheepbouwer (1944), die binnenkort vertrekt als topman van telecombedrijf KPN, het niet eens.
Lager salaris
De aandeelhouders besloten de contracten van de zittende topmanagers ongemoeid te laten. Het eerste directielid dat te maken krijgt met een lager salaris, is de van KPN afkomstige Paul Smits, die in juni bij het havenbedrijf aantreedt als directeur financiën.
Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën vindt dat Scheepbouwer niet moet zeuren. Wat Weekers betreft had Scheepbouwer maar even verder moeten zoeken. ,,Je kunt voor dat geld echt goede mensen vinden, daar ben ik van overtuigd”, zei hij dinsdag tegen RTL Z.
Gemeente Rotterdam
De gemeente Rotterdam reageerde dinsdag ingehouden op het vertrek van Scheepbouwer, die vorig jaar begon aan zijn tweede vierjarige termijn als commissaris bij het havenbedrijf. ,,Wij hebben er kennis van genomen. Zijn kundigheid, kennis en inzet zullen worden gemist’’, liet een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Jantine Kriens weten.
Topman Hans Smits van het havenbedrijf verdiende vorig jaar bijna 329.000 euro als basissalaris. De twee andere directieleden kregen bijna 263.000 euro. Bij deze salarissen zijn bonussen voor de korte termijn en lange termijn van enkele tienduizenden euro's per directielid niet meegerekend.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl