De directeur van vastgoedbank FGH heeft een oogje toegeknepen bij het verstrekken van kredieten aan het omgevallen vastgoedfonds Eurocommerce.

Dat stelt Het Financieele Dagblad donderdag, op basis van documenten die de krant heeft ingezien.

Vastgoedfinancier FGH is een dochter van Rabobank en verleende in 2011 een krediet van 28 miljoen euro aan vastgoedfonds Eurocommerce; een tweede kredietaanvraag van 35 miljoen euro werd in eerste instantie ook goedgekeurd, hoewel ook hierbij onjuiste informatie was verstrekt door Eurocommerce.

Eurocommerce ging in 2012 failliet toen bleek dat kantoorpanden voor veel te hoge bedragen op de balans stonden, terwijl ze in werkelijkheid minder waard waren.

Gesjoemel met kredietaanvragen vastgoed

Uit de informatie die het FD heeft, zou blijken dat directievoorzitter Peter Keur van FGH zelf betrokken was bij de beoordeling van de kredietenaanvragen en deze liet passeren, terwijl hij wist dat Eurocommerce vermoedelijk fraudeerde.

Zo zou de vastgoedontwikkelaar aan FGH vervalste informatie hebben verstrekt, onder meer over een aannemersovereenkomst. Daarnaast zou binnen FGH een taxatierapport  over een Amsterdams vastgoedproject van FGH zijn vervalst en ingebracht bij de toetsing van de kredietaanvraag door moederbedrijf Rabobank.

FGH en Rabobank

In eerste instantie keurde het kredietcomité van Rabobank de lening van 35 miljoen euro voor het Amsterdamse vastgoedproject goed. Maar uiteindelijk werd deze lening niet verstrekt, omdat FGH en Keur er eind 2011 voor kozen om aangifte te doen van fraude bij Eurocommerce.

Het FD stelt dat FGH-directeur Keur in een eerder stadium al op de hoogte was van frauduleuze praktijken bij Eurocommerce en een oogje toekneep bij de beoordeling van de kredietaanvraag. FGH wilde niet tegenover de krant reageren.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl