Het in opspraak geraakte PVV-Kamerlid Dion Graus wil zelf een onderzoek door het parlement naar zijn onkostenvergoeding. Hij hoopt daarmee zijn naam te kunnen zuiveren. “Als ik ooit wegga of weg moet, wil ik dat graag eervol doen.”
Graus reageert op aantijgingen dat hij mogelijk ten onrechte een vergoeding voor verblijfkosten in Den Haag krijgt. Het geld is bedoeld voor Kamerleden die zeker 150 kilometer van de stad wonen. Zij kunnen maximaal 24.278,80 euro per jaar ontvangen.
Graus, die al sinds 2006 voor de PVV in de Tweede Kamer zit, woont op papier in Heerlen. Maar buurtbewoners zeggen tegen de Volkskrant en EenVandaag het Kamerlid er zelden te zien. De PVV-politicus zou in Voorburg wonen, dat grenst aan Den Haag.
Graus ontkent de beschuldigingen. “Ik kan door mijn veiligheidssituatie niet met het openbaar vervoer en ben daardoor van de auto afhankelijk. Op en neer reizen is daarom voor mij geen doen”, zegt hij tegen de NOS. De PVV’er wijst erop dat hij de rechterhand is van een van de zwaarst beveiligde en bedreigde mensen van Europa, Geert Wilders. “Als ze hem niet kunnen pakken, kunnen ze mij pakken.”
In de weekenden en tijdens recessen is Graus naar eigen zeggen in Limburg. Dat buurtbewoners hem nauwelijks zien, komt omdat hij zich vermomt en zijn auto vaak niet voor de deur zet.
Wilders zelf zegt geen reden te hebben om te twijfelen aan zijn partijgenoot. "Hij zegt van niet, en ik geloof hem", zegt Wilders over de berichtgeving dat buurtbewoners Graus zelden in Heerlen zouden zien. "Ik heb geen enkele aanleiding om te twijfelen aan zijn woorden dat hij daar wel woont en verblijft."
Lees meer over Nederlandse politici:
- Baudet streeft Wilders voorbij op rechts – ze willen beiden een Nexit, maar zitten niet op één lijn wat betreft immigratie
- Thierry Baudet wil premier worden, maar droomt van leven als huisman
- De pijlsnelle opkomst van Jesse Klaver, de man die het kabinet in de tang kan nemen
- De bliksemcarrière van Rob Jetten, de ‘groene radicalo’ die nu wil dat miljonairs meer belasting betalen
- De opkomst van Mark Rutte – hoe de protegé van Ivo Opstelten nu zijn derde kabinet leidt