Er komen mogelijk strengere regels en wetten om schandalen in de Nederlandse accountancysector te voorkomen.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën liet dat dinsdag merken in zijn wekelijkse gesprek bij RTL Z.

Dijsselbloem werd om een reactie gevraagd op het opstappen van KPMG-topman Jurgen van Breukelen en recente schandalen waarbij Nederlandse accountants betrokken waren.

KPMG probeert schoon schip te maken na een reeks schandalen. Van Breukelen raakte zelf in opspraak vanwege privé-beleggingen. Hij vertrekt naar eigen zeggen om te voorkomen dat te veel aandacht ,,blijft steken” rond zijn persoon.

Op dit moment doet het Openbaar Ministrie onderzoek naar belastingfraude bij het accountantsbureau. KPMG zou kosten voor het enorme nieuwe hoofdkantoor bij Amstelveen ten onrecht hebben afgetrokken van de winst.

'Knop moet om bij accountants'

Volgens de minister is het nodig dat de knop omgaat bij de accountants. ,,Integriteit en vertrouwen in accountants is cruciaal. Als dat weg is hebben ze geen functie meer.''

De Nederlandse accountancysector, die de jaarrekeningen van beursgenoteerde bedrijven controleert, wordt gedomineerd door de grote vier, die samen 90 procent van de sector uitmaken. Het gaat om EY, KPMG, Deloitte en PwC. Volgens nieuwe wetgeving moeten bedrijven om de 8 jaar van accountant wisselen, vaak stappen ze gewoon over van het ene 'Big Four'-kantoor naar het andere.

Dijsselbloem debatteert woensdag met de Tweede Kamer over de accountancy-sector. Nieuwe regelgeving kan daar aan de orde komen, zei hij. Volgens de minister moet er nog veel gebeuren in de sector. ,,Ik heb grote zorgen.''

Lees ook

AFM: accountants passen zich langzaam aan, na schandalen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl