De opvolging van ABN AMRO-topman Gerrit Zalm is al vergevorderd. “Het is een intensief proces en we zijn al heel ver”, zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dinsdag tegen RTL Z.
De bank is nog voor 70 procent in handen van de staat. Dijsselbloem heeft daardoor “zwaarwegend adviesrecht” bij de benoeming.
Medio september maakte ABN AMRO bekend dat Gerrit Zalm vervroegd opstapt als bestuursvoorzitter van de bank. De 64-jarige Zalm werd in 2014 voor vier jaar herbenoemd als bestuursvoorzitter, maar maakt die termijn niet vol. Hij blijft niet tot mei 2018 maar treedt volgend jaar al terug.
Verscheidene media meldden eerder dat er onenigheid zou bestaan tussen de raad van commissarissen van de bank en Dijsselbloem over de opvolging. De minister is ontevreden over de kandidaten en zou nu zelf zoeken naar een opvolger voor Zalm, melden meerdere bronnen met kennis van het opvolgingsproces aan De Telegraaf.
Bankier met ervaring
De commissarissen willen een bankier met internationale ervaring als opvolger van Zalm, om ABN AMRO in de toekomst te laten groeien. Pas daarna hecht de raad aan leiderschapskwaliteiten. Maatschappelijk draagvlak komt voor de commissarissen op de derde plaats.
Dit profiel staat haaks op visie van Dijsselbloem. Het afgelopen jaar pleitte hij meerdere malen, vaak rechtstreeks tegen bankiers, dat "maatschappelijk bewustzijn" voorop moet staan in de financiële wereld. De bancaire ervaring van de nieuwe bestuursvoorzitter zou voor de minister minder zwaar wegen.
Tegenover RTL Z noemt Dijsselbloem de verhalen die de ronde doen "indianenverhalen van mensen die net niet van de hoed en de rand weten''. Volgens de minister zijn de verhoudingen goed.
Uitdagingen voor ABN
Zalms opvolger moet de bank klaarstomen voor de snelle digitale veranderingen die op banken afkomen, onder meer in het betalingsverkeer met mobiele, digitale portemonnees en nieuwe financieringsvormen zoals crowdfunding.
NIBC-analist Marcell Houben zei eerder tegen het FD dat ABN AMRO wat hem betreft wat kan leren van de online strategie van ING Direct, die onder meer in Duitsland en Zuid-Europa succesvol is gebleken, “ABN AMRO zou iets vergelijkbaars kunnen doen door veel nadrukkelijker in te zetten op dochter MoneYou en deze verder uit te rollen in Europa.”
Daar kan ABN niet vroeg genoeg mee beginnen. Maar voorlopig lijkt het erop dat het nog maanden kan duren voordat er een opvolger is gevonden voor Zalm, ondanks de opmerkingen van Dijsselbloem.
De kandidaten die door de commissarissen naar voren zijn geschoven zijn door Dijsselbloem verworpen. Andersom deden de commissarissen hetzelfde met de beoogde opvolgers van Zalm die de minister aandroeg. "We zitten nog in de fase van een lange lijst", aldus een ingewijde tegenover het FD.