De bonussen in de financiële sector worden vanaf volgend jaar hard aangepakt, maar iets minder vergaand dan het kabinet eerder van plan was. Zo houden banken vrijheid om vaste salarissen van bestuurders te verhogen als compensatie voor een lagere variabele beloning.
Dat blijkt uit een aangepast wetsvoorstel van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.
VVD en PvdA spraken in het regeerakkoord af dat de hoogte van de maximale variabele beloning binnen de financiële sector wettelijk wordt vastgelegd op 20 procent van de vaste beloning, oftewel: bonussen bij banken of verzekeraars mogen niet hoger zijn dan 20 procent van een jaarsalaris. Dat plafond komt ondanks verzet van de banken in de wet.
Ook komt er een verbod op ‘gegarandeerde’ bonussen en worden de mogelijkheden voor toezichthouders om toegekende vergoedingen bij nader inzien terug te halen aangescherpt.
Verder worden de regels bij vertrekregelingen aangescherpt. Een vertrekvergoeding mag maximaal één keer het jaarsalaris van een bestuurder bedragen.
Bonusplafond banken, vast salaris mag hoger
Volgens Dijsselbloem heeft hij zijn oorspronkelijke voorstel op advies van de Raad van State op een paar kleine punten aangepast. ,,99 procent is hetzelfde gebleven.''
Toch hebben banken wel wat meer ruimte gekregen. Zo blijft een eventuele compensatie voor het verlies van bonussen "volledig bij de onderneming en werknemer liggen", aldus het ministerie van Financiën. Dit betekent dat financiële instellingen in principe wel de vaste salarissen van bestuurders kunnen verhogen, als goedmaker voor lagere variabele bonusssen.
Het bonusplafond geldt in principe voor de hele sector, maar uitzonderingen zijn mogelijk, bijvoorbeeld voor ICT-medewerkers met zeer specifieke kennis, of voor medewerkers op buitenlandse kantoren die anders waarschijnlijk worden weggekocht door buitenlandse banken.
Banken: Nederland wijkt af met beloningen
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt in een reactie dat het wetsvoorstel Nederlandse banken op achterstand zet binnen Europa. Banken werken hard aan versobering van de arbeidsvoorwaarden, stelt de NVB. ,,Dit rechtvaardigt niet een specifiek Nederlands beloningsbeleid dat sterk afwijkt van het Europese beleid, en dat hebben we ook niet nodig'', aldus NVB-voorzitter Chris Buijink.
Dijsselbloem geeft toe dat hij verder gaat dan de Europese afspraken, waar ook de VVD telkens voor waarschuwt. ,,Maar dit wisten we van elkaar en hebben we afgesproken in het regeerakkoord. Uitzonderingen zijn mogelijk om internationale activiteiten van banken vanuit Nederland mogelijk te maken. Dit is in redelijkheid gedaan zodat de financiële sector in Nederland niet zal worden weggeconcurreerd.''
Volgens de NVB ontvangt slechts 2 procent van de 90.000 bankmedewerkers in Nederland een variabele beloning van 20 procent of meer. Dijsselbloem: ,,Het klopt dat het overgrote deel van de bankmedewerkers geen bonussen meer krijgt. We willen voorkomen dat de oude bonuscultuur weer terugkomt als het beter gaat in de sector. Dat zie je al in de VS en in de Londense city en dat willen wij niet.''
Bron: ANP/Z24
Lees ook
Nieuwe Ombudsman Van Woerkom krijgt 3 ton mee van ANWB
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl