Een akkoord over het overbruggingskrediet waarmee Griekenland zijn acute financiële problemen kan oplossen laat nog even op zich wachten.

Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dinsdag, voorafgaand aan overleg met zijn collega’s uit de andere EU-lidstaten in Brussel.

Aan alle opties die op tafel liggen voor het overbruggingskrediet zitten nog haken en ogen, aldus Dijsselbloem. Maandag bleek uit berekeningen van de eurolanden dat Griekenland voor 20 juli 7 miljard euro nodig heeft. Daarmee moet onder meer een afbetaling van 3,5 miljard euro bij de Europese Centrale Bank worden voldaan.

De Britse minister van Financiën George Osborne liet dinsdag al weten niets te zien in het plan om het overbruggingskrediet te financieren uit de noodpot van de Europese Commissie (het EFSM). Volgens de Britse regering is beloofd dat die pot, waaraan de Britten ook bijdragen, nooit wordt gebruikt om eurolanden met financiële problemen bij te staan.

Onderhandelen over Grieks steunpakket

De onderhandelingen over een nieuw steunpakket van 86 miljard euro voor Griekenland zullen sowieso nog weken in beslag nemen, zei Dijsselbloem maandag in Brussel. ,,Eerder vier dan twee weken”, zo liet Dijsselbloem optekenen. ,,En daarmee ben ik nog optimistisch.”

Lees ook het artikel: 86 miljard euro voor Griekenland, waar komt dat bedrag vandaan?

Grieks parlement aan zet

Nu de kaarten opnieuw zijn geschud is het aan het Griekse parlement om de nieuwe hervormings- en bezuinigingsvoorstellen goed te keuren. Daarnaast moet ook nog een reeks nationale parlementen akkoord geven. Pas daarna kunnen onderhandelingen over een nieuw pakket steunmaatregelen plaatsvinden.

In Griekenland zelf blijft coalitiepartner de Onafhankelijke Grieken de Griekse regering steunen, maar daar zitten wel grenzen aan, zei een woordvoerster van de juniorpartner van Syriza dinsdag. Tegelijkertijd sloot ze uit dat haar partij een nieuwe regering zou willen vormen met twee oppositiepartijen.

Premier Alexis Tsipras moet alle zeilen bijzetten om zijn eigen Syriza-partij achter het akkoord te krijgen dat Griekenland maandagochtend bereikte met zijn Europese geldschieters. Een aantal partijgenoten is woedend dat Tsipras is gezwicht voor de eisen die Duitsland stelde aan verdere steun. Griekenland moet zich daardoor houden aan het meest ingrijpende pakket hervormingen dat een euroland ooit opgelegd kreeg.

,,De grenzen aan die steun zijn aangegeven bij de verkiezingen in januari en bij het referendum eerder deze maand'', aldus de woordvoerster.

Nikos Voutsis, namens Syriza minister van Binnenlandse Zaken, zei dinsdag dat het Griekse parlement zal instemmen met de wetten die nodig zijn om nieuwe leningen te ontvangen. ,,De besluiten die een normalisering mogelijk maken zullen worden genomen'', aldus Voutsis. ,,De sociaal vergaande ingrepen kunnen met beleid worden verzacht.''

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl