De lonen van de medewerkers en de top van ING kunnen omlaag. Dat stelde minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) maandag in antwoord op vragen van de Tweede Kamer.

De vragen waren een reactie op de waarschuwing van ING in zijn jaarverslag dat de topbeloningen bij het financiële concern al jaren niet zijn gestegen en lager zijn dan bij andere banken. Daardoor kan volgens INGeen ,,onhoudbare situatie” ontstaan. Dijsselbloem onderkende dat beloningen voor bestuurders in Nederland over het algemeen lager zijn dan elders in Europa. Volgens hem betekent dit echter niet dat de lonen omhoog zouden moeten.

,,Gezien de diverse uitdagingen waar de sector voor staat, is het niet meer dan logisch dat zowel voor de top als de rest van een onderneming de arbeidsvoorwaarden versoberd worden”, stelde de minister. ,,Dit is ook redelijk gezien het forse aandeel aan steun dat de Nederlandse staat aan de financiële sector heeft verleend.”

Uitdagingen

Dijsselbloem is het met ING eens dat de beloningen van de top van het concern lager zijn dan in de door INGzelf samengestelde vergelijkingsgroep. ,,Desondanks ben ik van mening dat ook bij ING de beloningen omlaag kunnen gelet op de uitdagingen in de financiële sector.”

De Kamer zette ook vraagtekens bij de salarisverhoging die medewerkers van financiële instellingen die met hulp van de Staat overeind zijn gebleven, hebben gekregen om afgeschafte bonussen deels te compenseren. Volgens Dijsselbloem is die verhoging echter wettelijk toegestaan.

Basissalaris

Een woordvoerder van ING wilde niet op de uitspraken van Dijsselbloem ingaan. Hij wees er wel op dat de nieuwe bestuursvoorzitter van ING, Ralph Hamers, minder gaat verdienen dan zijn voorganger Jan Hommen. Het basissalaris van Hamers, die op 1 oktober aantreedt, ligt met 1,27 miljoen euro 6 procent lager dan dat van Hommen.

Evenals Hommen heeft Hamers vooralsnog geen uitzicht op een bonus. ING mag geen bonussen betalen aan de leden van de raad van bestuur zolang de bank nog niet alle eerder verkregen staatssteun heeft terugbetaald.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl