Als de Nederlandse economie inderdaad wat harder groeit in 2014, is extra bezuinigen niet nodig.
Het kabinet hoeft op basis van de nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) niet extra te bezuinigen. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zegt dat in een eerste reactie op de ramingen van het CPB.
,,De CPB-cijfers laten zien dat Nederland herstelt van de crisis. De groei trekt aan, het begrotingstekort loopt terug en de werkloosheid daalt in 2015. De koopkracht in 2014 en daarna blijft aantrekken. Dat is positief nieuws. Bovendien maakt Nederland zo kans de buitensporig-tekortprocedure van de Europese Commissie te kunnen verlaten”, laat Dijsselbloem weten.
Hij vervolgt: ,,Maar we zijn er nog niet. Dit jaar stijgt de werkloosheid nog. Ook zijn er risico’s, zoals de invloed van de onrust in Oekraïne op de wereldhandel. Duidelijk is ook dat een tekort boven de 2 procent geen eindstation is. Elk jaar ruim 12 miljard meer uitgeven dan er binnenkomt, is immers niet houdbaar. Op basis van deze cijfers zijn geen extra bezuinigingen nodig. Het pad richting herstel van de overheidsfinanciën is ingezet. Het bestrijden van werkloosheid blijft topprioriteit.”
Er is overigens nog geen ruimte om de lasten te verlichten of de overheidsuitgaven te verhogen, stelde Dijsselbloem. Voor het verlagen van belastingen of accijnzen is het dus ook nog te vroeg. ,,Dit jaar komt het tekort onder de 3 procent en dat is hartstikke goed, maar er is geen ruimte om extra geld uit te geven of de lasten te verlagen. Volgend jaar geven we nog altijd 12 miljard meer uit dan we binnen krijgen en ik vind dat dat verder omlaag moet.”
CPB ziet hogere groei in 2014
Voor dit jaar voorziet het CPB een economische groei van 0,75 procent, tegen een eerdere raming van een half procent groei in 2014. Hiermee is het Planbureau nog wel iets voorzichtiger van de Europese Commissie, die afgelopen maand de groeiprognose voor Nederland op 1 procent zette voor dit jaar.
Het CPB gaf ook voor het eerst een raming af voor de groei in 2015. Die komt uit op 1,25 procent, volgens het Planbureau.
Begrotingstekort onder 3 procent
Wat betreft de overheidsfinanciën denkt het CPB dat het begrotingstekort zowel dit jaar als in 2015 onder de Europese norm van maximaal 3 procent blijft. Voor 2014 wordt het begrotingstekort op 2,9 procent geraamd en voor 2015 op 2,1 procent.
De staatsschuld loopt als percentage van het bruto binnenlands product (bbp) nog wel verder op. In 2015 bedraagt de zogenoemde EMU-schuld naar verwachting 74,7 procent van het bbp.
Asscher: na zomer kijken naar lastenverlaging
Vicepremier Lodewijk Asscher denkt dat het kabinet in de zomer kan bekijken of het mogelijk is volgend jaar de lasten voor burgers te verlagen, zei hij dinsdag tegen ANP.
Op de vraag of het lagere tekort ruimte biedt voor lastenverlichting, zei Asscher. ,,Daar gaan we met z'n allen over praten bij het maken van de nieuwe begroting. Dat doen we in de zomer.'' De overheidsfinanciën staan er volgens Asscher nu ,,heel anders'' voor dan vorig jaar, toen het kabinet 6 miljard euro extra moest bezuinigen.
Voor de vicepremier en minister van Sociale Zaken is nu het devies: ,,Geen extra bezuinigingen. Kijken hoe je mensen er doorheen kunt helpen. Meer banen is het allerbelangrijkste wat ons te doen staat. De begroting vorig jaar was heel lastig, dat hebben mensen gevoeld, daar hebben we allemaal last van. Maar we komen er eindelijk doorheen. Nu de werkloosheid nog omlaag.''
Bron: ANP/Z24
Lees ook:
CPB: groei economie trekt aan in 2014
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl