Griekenland, de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben na anderhalf jaar onderhandelen een politiek akkoord bereikt over voortzetting van het steunprogramma voor Griekenland. Dat maakte eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem vrijdag op Malta bekend.

De Griekse regering en haar geldschieters hebben verdere afspraken gemaakt over onder meer hervorming van de arbeidsmarkt, bezuinigingen in de pensioenen en belastingverhogingen. Die maken de weg vrij voor het verstrekken van vers geld uit het Europese noodfonds ESM waarmee Athene over drie maanden 6 miljard euro schuld kan aflossen.

Grieken bezuinigen extra, in ruil voor steunpakket

De Grieken treffen extra maatregelen van 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) nadat het lopende steunpakket in 2018 eindigt. Athene verzette zich aanvankelijk tegen begrotingsafspraken over de periode na 2018.

Na intensief overleg de afgelopen dagen hebben alle partijen nu ingestemd met een compromisvoorstel van Dijsselbloem.

De Griekse regering en haar geldschieters hebben afgesproken dat in 2019 1 procent van het nationaal inomen in de pensioenen wordt gesnoeid en in 2020 1 procent extra aan loonbelastingen wordt binnengehaald.

De delegaties gaan nu terug naar Athene voor het afronden van de losse eindjes en het opstellen van een technisch akkoord. Daarna, waarschijnlijk in mei, kan de eurogroep het definitieve groene licht geven.

Spanningen tussen EU en IMF over Griekenland

De onderhandelingen tussen de kredietverleners van de EU, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en Athene over hervormings- en bezuinigingsmaatregelen in ruil voor geld liepen de afgelopen maanden maanden stroef.

Daarbij waren er ook spanningen tussen de EU en het IMF. Vooral Noord-Europese landen zijn huiverig om Griekse schulden direct kwijt te schelden, terwijl het IMF dat op termijn noodzakelijk acht.

Daarbij ontstond er onenigheid over de groeikansen van de Griekse economie: volgens sommige experts van het Europese noodfonds is het IMF in zijn prognoses voor de Griekse economie expres te somber, om zo de noodzaak voor het wegstrepen van schulden te benadrukken.

Griekenland krijgt sowieso een vorm van schuldverlichting, omdat alle partijen bereed zijn de looptijd van Griekse schulden ter verleningen en lage rentes te hanteren, als er maar bezuinigd en hervormd wordt.