Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zou het ,,niet redelijk” vinden als vertrekkend Rabobank-bestuurslid Sipko Schat een ontslagvergoeding van 5,4 miljoen euro mee zou krijgen.
Hij zei dat dinsdag in zijn wekelijkse gesprek met RTL Z. De zender heeft zelf berekend dat Schat in theorie zo’n bedrag zou kunnen krijgen als ontslagvergoeding.
Volgens Dijsselbloem is dat bedrag “hypothetisch en niet redelijk”. Hij wilde niet zeggen wat hij wel een redelijke vergoeding vindt.
Dijsselbloem gaf toe dat hij het vertrek van Schat niet had verwacht omdat De Nederlandsche Bank en de Rabobank in overleg eerder hadden besloten dat hij kon blijven en dat dat goed zou zijn voor de continuïteit van het bestuur van de bank. Een opvatting over het vertrek van Schat heeft Dijsselbloem niet.
Dijsselbloem werkt aan nieuwe wetgeving die een ontslagvergoeding bij banken maximeert op één jaarsalaris. Zolang die wetten nog niet zijn aangenomen kan hij weinig doen tegen een eventueel hogere ontslagvergoeding. Een onafhankelijke derde gaat bekijken wat een redelijke ontslagvergoeding is voor Schat, aldus Dijsselbloem.
Z24-columnist Errol Keyner vindt dat Schat geen gouden handdruk verdient. Lees zijn betoog.
De Rabobank maakte maandag bekend dat Schat per direct terugtreedt uit de raad van bestuur. Reden was dat bij de aangesloten Rabobanken ,,voor zijn aanblijven onvoldoende draagvlak bestaat.''
Schat was sinds 2006 bestuurslid bij de Rabobank en had recent de verantwoordelijkheid voor de divisie voor grote zakelijke klanten bij Rabo International. Dit was de tak waar de omvangrijke rente-manipulatie heeft plaatsgevonden, van rentes die banken onderling rekenen (Libor en Euribor).
Gouden handdruk?
President-commissaris Wout Dekker sprak van “een moeilijk besluit voor alle partijen”. Volgens topman Rinus Minderhoud, de opvolger van Moerland, verliest de bank in Schat een internationaal topbankier “die veel voor de Rabobank heeft betekend”.
De raad van commissarissen sprak onlangs nog zijn vertrouwen uit in Schat, maar vond daarvoor geen steun bij de lokale kantoren van de bank. Daarom hebben de commissarissen besloten alsnog afscheid te nemen van de bestuurder. “Zonder steun vanuit de lokale banken kun je niet functioneren in de raad van bestuur”, zei een woordvoerder.
Over een eventuele vertrekregeling zal gezien de gevoeligheid rond gouden handdrukken een “onafhankelijke derde” beslissen, aldus Rabobank. Hoe die bemiddeling er precies uit komt te zien, kon de woordvoerder nog niet zeggen.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl