- Er zijn 29 landen die speciale visa voor ‘digital nomads’ aan bieden, gericht op buitenlanders die er op afstand werken.
- Spanje en Italië verstrekken nu ook dergelijke visa, al is dat voor zzp’ers binnen de EU minder relevant.
- Bekijk het overzicht van landen in de wereld met speciale visa voor digital nomads, waaronder Indonesië, Thailand en Japan.
- Lees ook: Werken op afstand is nog lang niet op zijn retour: ‘Ik wil dat mensen overal ter wereld toegang krijgen tot goede banen’
Tientallen landen lanceerden de afgelopen jaren speciale visa-programma’s voor buitenlandsers die gewapend met een laptop op afstand werken, ofwel ‘digital nomads’. Veel landen zien dit als een manier om zakelijk toerisme in hun land een zetje te geven.
In sommige landen zijn de visa zo populair geworden, dat nieuwe aanvragen worden geweigerd. Sinds oktober dit jaar accepteert Cyprus bijvoorbeeld geen digitale nomaden meer van buiten de Europese Unie, omdat de vijfhonderd beschikbare plekken al gevuld zijn.
Business Insider heeft een lijst gemaakt van 29 landen met visa voor digitale nomads. Per land leggen we uit wat je er minimaal moet verdienen om in aanmerking te komen en wat de visa kosten.
Let wel : EU-burgers hebben geen visum nodig om in een ander land in de Europese Unie aan de slag te gaan.
Europese visa voor digital nomads
Malta
Het Zuid-Europese eiland Malta biedt digital nomads een vergunning om op het eiland te werken voor hun werkgever en een jaar in het land te blijven, met de kans op verlenging.
Om in aanmerking te komen, moet je uit een land van buiten de EU en de Europese Economische Ruimte (EEA) komen. Je moet een inkomen hebben dat minimaal 42.000 euro is op jaarbasis.
Deze zogeheten Nomad Residence Permit verplicht aanvragers een zorgverzekering te hebben. Ook moet je er een geldig reisdocument voor kunnen tonen, een een huur- of koopovereenkomst hebben en moet je een achtergrondcheck ondergaan. Er is geen deadline om een aanvraag te doen, maar het kost 300 euro.
Letland
Letland kwam in feburari 2022 met een visum voor digital nomads op de proppen. Digital nomads kunnen er maximaal een jaar mee in het land blijven. Ook is er kans op verlening.
Digital nomads moeten ofwel werken voor een bedrijf in een lidstaat van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) of een onderneming die minstens de laatste zes maanden geregistreerd heeft gestaan in een van deze landen.
Ook moeten ze voorzien zijn van een zorgverzekering en minimaal tweeënhalf keer het gemiddelde salaris in het land verdienen. Dit komt volgens de website van de overheid neer op 3.843 euro per maand. De kosten om een aanvraag te doen, bedragen 60 euro.
Roemenië
Om in Roemenië kans te maken op een digital nomad-visum moeten aanvragers bewijs tonen dat zij op remote basis kunnen werken, als freelancers, ondernemers of werknemers van een bedrijf in een ander land.
Ook moet je er kunnen aantonen dat je geen strafblad hebt en voor de duur van het visum een zorgverzekering hebt met een minimale aansprakelijkheid van 30.000 euro. Je moet op zijn minst drie keer het gemiddelde maandsalaris in Roemenië verdienen, oftewel 3.300 euro per maand. De kosten voor het visum bedragen 120 euro.
Hongarije
Het digital nomads-visum in Hongarije, dat bekendstaat als de Witte Kaart, verplicht aanvragers om onder contract te staan van een bedrijf buiten het land, aandelen bij een bedrijf buiten Hongarije te hebben of te werken als freelancer.
Je moet er kunnen aantonen dat je een zorgverzekering en dat je accommodatie hebt gevonden. Om kans te maken op een Witte Kaart moet je daarnaast minstens 3.000 euro per maand verdienen. De kosten voor het visum bedragen 284 euro.
Kroatië
Kroatië staat inwoners van buiten de EU toe om een aanvraag te doen voor zijn digital nomad-visumprogramma, dat digital nomads de kans geeft om tot een jaar in het land te wonen.
Het programma biedt ook de optie om naaste familieleden mee te nemen, zolang zij aan de inkomenseis voldoen. Die bedraagt voor dit land minimaal 2.870 euro per maand. Als je minimaal 34.440 euro op je rekening hebt staan, zit je ook goed.
IJsland
IJsland verstrekt visa voor buitenlanders die op afstand werken voor termijnen van 90 tot 180 dagen. Om deel te kunnen nemen aan het programma moet je van een land buiten de EU en EEA komen en ook niet visumplichtig zijn voor de Schengen-zone.
Aanvragers moeten een maandinkomen van minstens 1 miljoen IJslandse kronen hebben (6.864 euro) hebben of 1,3 miljoen kronen (8.922 euro) als ze hun echtgenoot meenemen.
Griekenland
Griekenland is in 2021 begonnen met zijn Digital Nomad Visa en het programma draait nog steeds. Digital nomads van buiten de EU met een inkomen van 3.500 euro per maand kunnen 12 maanden blijven.
De aanvraagkosten bedragen 75 euro en er zijn ook administratiekosten van ongeveer 150 euro.
Portugal
Portugal staat positief tegenover voor digital nomads. Met zijn "Temporary Residence Visa for the Exercise of Professional Activity Provided Remotely Outside the National Territory", oftewel D8-visa, die in 2022 in het leven zijn geroepen, kunnen digital nomads van buiten de EU tijdelijk aan de slag in Portugal.
Aanvragers moeten minstens 18 jaar oud zijn, bewijzen dat ze minstens 3.280 euro per maand verdienen en minstens 12 maanden verblijf hebben. De aanvraagkosten bedragen tussen de 75 en 90 euro.
Estland
Digital nomads kunnen ook in Estland een visum aanvragen voor werken op afstand. Foto: Pavel Tochinsky/Getty Images.
Estland begon in 2020 zijn Digital Nomad Visa-programma (DNV), waarmee buitenlanders die op afstand werken, tot een jaar aan de slag kunnen in het aan de Oostzee en Golf van Finland gelegen land.
Aanvragers moeten minstens 3.504 euro per maand verdienen en persoonlijk aanvraag doen bij de dichtstbijzijnde Estse ambassade of consulaat. De aanvraagkosten bedragen tussen de 80 en 100 euro.
Spanje
Het Spaanse Digital Nomad Visa-programma staat remote workers om een jaar in het land te verblijven met hun gezin.
Aanvragers moeten een bachelor of master hebben van een "universiteit, hogeschool of aansprekende business school" of op z'n minst 3 jaar werkervaring in hun huidige sector. Daarnaast moeten ze minstens 200 procent verdienen van het Spaanse minimumloon — momenteel 37,80 euro per dag oftewel 1.134 euro per maand.
Italië
Het Digital Nomad Visa-progamma van Italië is bedoeld voor gespecialiseerde professionals van buiten de EU die met een diploma op minimaal HBO-niveau of minstens drie jaar werkervaring.
Het visum is maximaal een jaar geldig voor zowel de aanvrager zelf als de eventuele echtgenoot en kinderen. Aanvragers moeten minstens driemaal het minimumjaarsalaris van 24.789 euro verdienen en een zorgverzekering hebben met een dekking van minstens 30.000 euro.
Visa voor digital nomads in Azië en Afrika
Bali, Indonesië
Het Indonesische eiland Bali introduceerde afgelopen april Remote Worker Visa (E33G), waarmee digital nomads er tot een jaar kunnen werken. Buitenlanders die op Bali aan de slag willen moeten werk hebben bij een niet-Indonesisch bedrijf een jaarinkomen van minstens 60.000 dollar hebben (57.000 euro).
De aanvraag voor een visum kost omgerekend bijna 800 euro.
Thailand
De Destination Thailand Visa staat digitale nomaden toe tot 180 dagen per bezoek in Thailand te blijven. Ze kunnen in vijf jaar tijd meerdere malen het land in. Het visum kost 10.000 Thaise baht, oftewel 276 euro.
Aanvragers moeten minstens 20 jaar oud zijn en minimaal 13.820 euro op hun bankrekening hebben. Mensen in loondienst moeten een arbeidsovereenkomst hebben bij een buitenlandsbedrijf en freelancers een professioneel portfolio.
Japan
Japan heeft in april een nieuw visum geïntroduceerd voor digitale nomaden, waarmee ze tot zes maanden in het land kunnen blijven. Alleen mensen uit bepaalde regio's kunnen een aanvraag doen, waaronder de EU, de VS en het VK.
Aanvragers moeten minstens 10.000.000 Japanse yen per jaar verdienen, oftewel 63.490 euro, en persoonlijk of per mail aanvraag doen bij de dichtstbijzijnde Japanse ambassade of consulaat. Een visum voor eenmaal toegang kost 20 euro en voor meerdere keren toegang 40 euro, maar sommige landen, waaronder Nederland, zijn daarvan uitgezonderd.
Verenigde Arabische Emiraten
De 'virtual work residence visa' van de Verenigde Arabische Emiraten stelt remote workers in staat om tot een jaar te werken in het land dat bestaat uit een aantal stadstaten, waaronder Dubai en Abu Dhabi. Aanvragers moeten minstens 3.500 euro per maand verdienen en een zorgverzekering met voldoende dekking hebben.
De servicekosten voor het aanvragen van een visum bedrage 300 dirham, oftewel ruim 75 euro.
Kaapverdië
Het Remote Working Program van Kaapverdië geeft remote workers de gelegenheid er tot zes maanden te werken en verblijven, met de mogelijkheid tot verlenging. Aanvragers moeten de afgelopen zes maanden gemiddeld minstens 1.500 euro op hun bankrekening hebben gehad.
De visa kosten 20 euro en kunnen via een online-formulier worden aangevraagd.
Zuid-Afrika
Zuid-Afrika heeft onlangs visa in het leven geroepen voor werken op afstand, waarmee buitenlanders 3 maanden tot maximaal 3 jaar in het land kunnen werken en verblijven.
Hoewel de details nog verder uitgewerkt moeten worden moeten aanvragers minstens 34.000 euro per jaar verdienen en een contract hebben bij een buitenlands bedrijf.
Caribisch gebied: visa voor digital nomads
Grenada
Een visum voor digital nomads vereist in Grenada een geldig paspoort, een jaarinkomen van 35.000 euro, volledige vaccinatie tegen het coronavirus en een zorgverzekering.
Het visum kost 1.430 euro, voor een gezin van vier 1.900 euro en 190 euro voor elke persoon extra.
St. Lucia
Er is geen inkomenseis voor het Digital Nomad Visa-programma "Don't Just Visit, Live It" van St. Lucia. Behalve remote workers met een vast contract kunnen ook freelancers en studenten een visum voor een jaar aanvragen.
De kosten voor een visum met eenmaal toegang bedragen 45 euro en voor meerder malen toegang 65 euro.
Curaçao
De Digital Nomad Visa van Curaçao's, het At Home in Curaçao-programma, stelt geen salariseisen. Maar je moet wel een contract hebben, een eigen bedrijf of klanten buiten het land.
Verder moet je een zorgverzekering, een verblijf of huurcontract hebben op het eiland en mag je geen strafblad hebben. De aanvraagkosten bedragen zo'n 280 euro.
Dominica
Om in aanmerking te komen voor een Digital Nomad Visum op Dominica, het Work in Nature (WIN) Program, moet je minstens 18 jaar oud zijn en mag je geen strafblad hebben.
Je moet ook minstens 47.500 euro per jaar verdienen of voldoende spaargeld om jezelf en je familie een jaar lang te kunnen onderhouden.
De aanvraagkosten bedragen 95 euro en het visum zelf 760 euro. Een gezinsvisum kost 1.140 euro.
Anguilla
Voor Digital Nomad Visa in Aguilla zijn er geen inkomenseisen. Het visum kan tot uiterlijk 7 dagen voor aankomst online worden aangevraagd.
Ook moeten digitale nomaden een negatieve coronatest kunnen overleggen die 3 tot 5 dagen voor aankomst moet zijn afgenomen en een zorgverzekering die eventuele complicaties van corona dekt.
Antigua en Barbuda
Voor een visum van twee jaar onder het Nomad Digital Residency Programme van Antigua en Barbuda moet je minstens 18 jaar oud zijn, minstens 47.500 euro per jaar verdienen en geen strafblad hebben.
Ook moeten ze een werkgever hebben van buiten Antigua en Barbuda. De kosten voor een visum bedragen 1.433 euro. Een gezin van drie personen betaalt 2.866 euro plus ruim 600 euro voor elk extra gezinslid.
Barbados
Het in juni 2020 in het leven geroepen visumprogramma 'Barbados 12-Month Welcome Stamp' biedt digitale nomaden een visum voor voor jaar met de mogelijkheid tot verlenging.
Aanvragers moeten minstens 47.500 euro per jaar verdienen. Het visum kost 1.900 euro voor een individu en 2.850 euro voor een familiepakket. Dat moet binnen 28 dagen na de goedkeuring van de aanvraag betaald worden.
Visa voor digital nomads in Noord, Centraal- en Zuid-Amerika
Bermuda
Het 'Work from Bermuda'-certificaat is bedoeld voor "remote workers, zzp'ers en studenten die op afstand studeren", staat op de website van het programma. Het visum is 12 maanden geldig en kan na individuele beoordeling worden verlengd.
De aanvraagkosten bedragen 260 euro en aanvragers moeten minstens 18 jaar oud zijn, beschikken over een zorgverzekering en geen strafblad hebben.
Er is geen officiële salariseis, maar aanvragers moeten wel aantonen dat ze "voldoende spaargeld" of "een constante bron van inkomen" hebben.
Colombia
Het Colombiaanse "Visa V Digital Nomads"-programma staat expats uit meer dan 100 landen toe om tot twee jaar aan het werk te gaan in het tropische land. Aanvragers moeten minstens drie keer het minimumsalaris in Colombia verdienden, dat momenteel 845 euro per maand bedraagt.
De aanvraag kost 50 euro en als die wordt goedgekeurd kost het visum zelf vervolgens nog eens bijna 170 euro. Digitale nomaden die in Colombia aan de slag willen moeten ook een contract of brief van hun werkgever laten met daarin de loonafspraken die zijn gemaakt.
Zelfstandige ondernemers kunnen zelf een brief opstellen waarin ze duidelijk maken wat hun business model en hun inkomstenbronnen zijn.
Belize
Belize biedt inwoners van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada via het "Work Where You Vacation"-programma de kans om zes maanden in het land te wonen en werken.
Aanvragers moeten minimaal 72.000 euro per jaar verdienen, of 95.000 euro als ze ook gezinsleden moeten onderhouden. Kinderen van onder de 18 kunnen gebruik maken van het schoolsysteem van Belize.
Aanvragers moeten een door een notaris onderschreven bankreferentie tonen, mogen geen strafblad hebben en moeten een reisverzekering met voldoende dekking kunnen laten zien. Een visum kost 475 euro per volwassene en 190 euro per kind.
Costa Rica
Met het digitale nomaden-programma van Costa Rica kan een toeristenvisum van 90 dagen verlengd worden tot een werk- en verblijfsvergunning van een jaar met de mogelijkheid daar nog een extra jaar aan vast te plakken.
Aanvragers moeten minimaal 2.850 euro per maand verdienen, of 3.800 euro als ze ook een gezin moeten onderhouden.
Alle aanvragen moeten in het Spaans gedaan worden. De aanvraag kost 95 euro en het visum zelf nog eens 85 euro extra.
Brazilië
Het Braziliaanse visum voor digitale nomaden (VITEM XIV) geeft buitenlanders uit meer dan 100 landen de kans om voor een jaar aan de slag te gaan in het Zuid-Amerikaanse land met de mogelijkheid tot verlenging.
De voorwaarden voor een visum bestaan onder meer uit een minimum maandinkomen van 1.425 euro of minstens 17.000 euro op de bank. Aanvragers moeten een achtergrondcontrole ondergaan, hun geboortebewijs en zorgpolis tonen en documenten die hun status als digitale nomade bewijzen.
De visa kosten 275 euro voor Amerikaanse aanvragers, tussen de 95 en 200 euro voor Britten en 95 euro voor expats uit alle andere landen.