2018 was voorzichtig gezegd geen topjaar voor cryptomunten. De bitcoin, de grootste en bekendste digitale munt, kreeg zware klappen. Maar hoe zit dat met kleinere coins zoals de digitale gulden?
Er zijn volgens de site coinmarketcap.com inmiddels meer dan tweeduizend cryptovaluta gelanceerd. Maar slechts een handjevol telt echt mee.
Zo hadden 11 cryptomunten eind 2018 individueel een marktwaarde van meer dan 1 miljard dollar. Samen was deze top 11 goed voor 110 miljard dollar aan marktwaarde, wat neerkomt op ongeveer 85 procent van de cryptomarkt.
De bitcoin zelf heeft bij de aanvang van 2019 een marktwaarde van zo’n 67 miljard dollar, goed voor ongeveer 51 procent van de totale markt.
Digitale gulden bestaat sinds 2014
Buiten de top is er dus een oceaan met kleine en nog kleinere visjes in de cryptowereld. Een van die meer bescheiden visjes is de digitale gulden. Deze cryptomunt werd in 2014 ontwikkeld door Rijk Plasman samen met andere programmeurs.
"Het is mijn droom dat ik in de Albert Heijn sta en dat de mensen in de rij allemaal guldens op zak hebben", zei hij tegen Het Parool. Guldens kopen kan met iDEAL via gulden.com. Volgens de website zijn er zo'n 100 bedrijven aangesloten en heeft de gulden meer dan 100.000 gebruikers.
Kijk je naar de prestatie van de digitale gulden over het afgelopen jaar, dan toont de onderstaande grafiek een bekend patroon.
Te zien is dat de digitale gulden volop heeft meegedaan aan de hype van begin 2018 en daarna ook hard is gedaald.
Van belang is dat de digitale gulden op verschillende handelsfora wordt verhandeld, waarbij het volume per handelsplaats sterk verschilt.
Meer dan 96 procent van de handel vindt plaats op twee fora, Nocks en Bittrex, en daar noteert de gulden op ongeveer 0,025 dollar. Dit is een tiende van de waarde eind 2017, toen de gulden op ongeveer 0,25 dollar stond. De koers is dus met zo'n 90 procent gedaald.
Zwaar jaar voor digitale gulden
De totale marktwaarde van de gulden bedroeg een jaar geleden zo'n 86 miljoen dollar, terwijl daar volgens coinmarketcap.com nu nog zo'n 10 miljoen dollar van over is. Gemeten naar marktwaarde stond de gulden eind 2017 op plaats 164; eind 2018 was de gulden gezakt naar plek 234.
Kortom, de gulden opereert in een uitdagend speelveld op de cryptomarkt.
Vergelijk je de 90 procent verlies van de gulden met de top 11 van grootste cryptomunten, dan zie je dat die groep van grote cryptovaluta gemiddeld een verlies van 76 procent boekte in 2018. De bitcoin zat met een verlies van 71 procent iets onder dit gemiddelde.
Groot zijn op de cryptomarkt leverde afgelopen jaar niet zozeer bescherming tegen de marktmalaise, maar relatief gezien was de pijn iets minder heftig.