Nederland en Duitsland delen de vijfde plaats op een ranglijst van beste ict-landen ter wereld. Dat is vooral een stap vooruit voor Duitsland.

Dat blijkt uit een Duits onderzoeksrapport over ICT-infrastructuur en de digitale economie.

Nummer één in het rapport is de Verenigde Staten, gevolgd door Zuid-Korea, Japan en Groot-Brittannië. Denemarken staat samen met Duitsland en Nederland op de vijfde plek.

Prestaties ICT en internet

Met de vijfde plaats hoort Duitsland weliswaar bij de top van de wereld, maar er valt nog voldoende te verbeteren, zeggen de onderzoekers ZEW en TNS Infratest die de lijst samenstelden in opdracht van het Duitse ministerie van Economische Zaken. “Dit is een succes voor Duitsland”, zegt projectleider Tobias Weber. “Maar de oriëntatie op export van de digitale branche moet echt groter worden. Duitse bedrijven moeten uit hun comfortzone komen en internationaal meer present zijn.”

Het onderzoek kijkt naar de prestaties van de ict- en internetbranche door de markt te analyseren, en naar de digitale infrastructuur te kijken en het gebruik van nieuwe technologieën en diensten.

Duitsland haalt daarbij net als Nederland en Denemarken 49 uit 100 punten. Nederland blijft in de ranglijst voor 2013 op dezelfde plek staan, terwijl Duitsland een positie omhoog is geklommen. Ter vergelijking, lijstaanvoerder Verenigde Staten ligt onbedreigd aan kop met 79 punten.

Digitale infrastructuur

Duitslands digitale infrastructuur is de zesde ter wereld; Nederland bezet op dit deelterrein positie twee.

Duitsland heeft wel flinke grote vooruitgang geboekt. Eind 2012 had bijna 55 procent van de Duitse huishoudens een bandbreedte van 50 MB. Dat is een verbetering van 38 procent met het jaar ervoor.

Duitsers mikken op meer breedbandaansluitingen

Mooie cijfers, maar de onderzoekers vinden dat Duitsland juist op dat gebied nog een hele inhaalslag te maken heeft. De nieuwe minister van Verkeer Alexander Dobrindt (CSU) heeft dan ook expliciet de opdracht om heel Duitsland spoedig aan te sluiten op breedbandinternet.

Ook ontbreekt het Duitsland volgens TNS-expert Sabine Graumann ondee andere aan voldoende vakmensen. Verder moet volgens haar dringend het wetboek aan de digitale wereld worden aangepast.

www.duitslandnieuws.nl

Lees ook:

Duitse bouw haalt topomzet in 2013 en het wordt beter

Zelfkritiek op Duits handelsoverschot

Duitse bedrijven onvermoeibaar optimistisch

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl