- Reizend werken was tien jaar geleden nog niet heel populair, maar inmiddels zijn digital nomads mainstream.
- Om een leven als digital nomad vol te houden, moet je thuis eerst één grote stap nemen, adviseert James Abbott, oprichter van KoHub, een coworking-locatie op het Thaise eiland Koh Lanta.
- Deze stap moet je nemen zodat je méér kunt betalen dan alleen eten en huisvesting. Want uiteindelijk is het deel uitmaken van een gemeenschap cruciaal voor je bestaan als digital nomad.
Reizend werken was tien jaar geleden nog niet heel wijdverbreid, maar inmiddels is het begrip ‘digital nomad’ ingeburgerd. Met de opkomst van werken op afstand en de hoge kosten voor levensonderhoud in westerse steden als San Francisco, Parijs en Londen zijn miljoenen mensen een carrière begonnen als digitale nomade.
James Abbott is op deze trend ingesprongen met de opening van KoHub zes jaar geleden. KoHub is een coworking-locatie op Koh Lanta, een eiland in het zuiden van Thailand met idyllische stranden, een weelderige jungle en bruisende partyscene.
Dankzij KoHub is Koh Lanta tegenwoordig ook een bestemming voor digital nomads die op zoek zijn naar een plek om op afstand te werken en naar een gemeenschap van anderen die hetzelfde doen.
Abbott noemt zijn manier om het bedrijf te runnen ‘georganiseerde anarchie’. “Ik laat het evolueren naar wat het moet het zijn. Ik probeer het gewoon vorm te geven, op de rails te houden en te financieren”, zegt hij tegen Business Insider.
Zodra het hoogseizoen aanbreekt, ontsnappen digital nomads aan de kou op het noordelijk halfrond en zwermen ze naar KoHub op Koh Lanta met zijn zwoele strandklimaat.
Volgens Abbott nemen de meeste mensen één cruciale stap voordat ze een leven als digital nomad beginnen – of hebben ze spijt die niet te hebben genomen.
Voordat je een carrière als digital nomad begint, adviseert Abbott eerst één grote stap te nemen.
"Neem een baan die geld oplevert en waarbij je op afstand kan werken vóórdat je van huis vertrekt", zegt Abbott. Dat lijkt een open deur, maar Abbott komt niet voor niets met dit advies. "Dit is precies wat mensen fout doen."
Arriveren bij de eerste stop van je reis zonder geld, zonder baan en geen idee hoe je er een moet krijgen, is het recept voor een ramp.
Hoewel Abbott niet veel mensen zonder baan ziet bij KoHub, is het volgens hem wel een veelvoorkomend probleem in de digital nomad-gemeenschap, vooral op bekende, goedkope bestemmingen als Chiang Mai in Thailand.
Als je geldzorgen hebt, ontstaat al snel een situatie die niet houdbaar is, zegt Abbott.
"Je kunt het je niet veroorloven om naar een coworking-locatie te komen. Je kunt het je niet veroorloven om deel uit te maken van de digital nomad-gemeenschap. Je bent constant aan het snijden", zegt Abbott.
"Je raakt geobsedeerd door het omdraaien van elk dubbeltje", voegt hij toe. "En je bent niet gefocust op de juiste dingen, zoals socialiseren. Op die manier houd je het niet vol."
Inkomsten die meer kosten kunnen dekken dan alleen eten en huisvesting zijn cruciaal als je een leven als digital nomad wilt opbouwen.
De meeste backpackers reizen niet meer dan anderhalf jaar non-stop, schat Abbott, omdat ze opbranden door het gebrek aan een gemeenschap waar ze deel van uitmaken. "Het wordt vermoeiend, omdat je behoefte hebt aan diepere, sociale interacties."
Uitzondering is volgens Abbott de duikgemeenschap. De banden zijn daarin een stuk hechter.
Abbott zet met KoHub flink in op het sociale aspect van digital nomad zijn.
Abbott putte uit zijn eigen ervaringen om een ruimte te creëren waar mensen langdurige en betekenisvolle relaties aan kunnen gaan. KoHub organiseert bijna elke dag activiteiten die variëren van groepsdiners tot karaoke in lokale bars.
"We hebben zwaar ingezet op het sociale aspect", zegt Abbott. "Bij de meeste van onze activiteiten draait het om het ontmoeten van mensen en een beetje rondhangen. Niet werkgerelateerd, maar gewoon proberen mensen te leren kennen."
Lees meer over digital nomads:
- Als zzp’er werken in het buitenland? 15 tips voor ‘digital nomads’
- Deze 36-jarige digital nomad reist al 2,5 jaar de wereld rond en ontdekte dat je deze 2 dingen goed moet kunnen combineren
- Werken in het buitenland is niet altijd zaligmakend: hier moet je rekening mee houden, volgens 2 digital nomads
- 9 tips voor als je wilt werken en exotisch reizen, volgens 2 ‘digital nomads’ die hun banen bij Unilever en Deloitte opzegden