• Een nieuw te lanceren cryptomunt, genaamd digau, claimt z’n waarde te baseren op echt goud dat gewonnen moet worden door de oprichter van de munt.
  • Maar experts zetten een hoop vraagtekens bij de man achter de token en zijn belofte om voor 6 miljard dollar aan goud te delven.
  • Oprichter Kent Swig werkte voor de lancering van digau samen met een mijnbouwbedrijf dat vorig jaar werd veroordeeld voor fraude.

Kent Swig is een voormalig vastgoedmagnaat uit New York die zijn carrière weer op de rails probeert te krijgen na een faillissement tien jaar geleden.

Gary Wayne Walters is een ondernemer met een flinke reeks strafrechtelijke veroordelingen aan z’n broek, omdat zijn laatste bedrijf op illegale wijze geld heeft geprobeerd in te zamelen voor een onbewezen COVID-19-kuur.

Wie zijn deze twee, vraag je je af? Swig en Walters zijn de oprichters van een nieuwe cryptomunt genaamd digau, waarvan ze claimen dat de token gekoppeld is aan echt goud dat gewonnen wordt uit mijnen in Californië, Nevada en Arizona. 

Swig, de 60-jarige erfgenaam van een vastgoedfortuin en topman van het moederbedrijf van het high-end makelaarskantoor Brown Harris Stevens, kondigde de lancering van digau vorige maand met een hoop bombarie aan.

Het lijkt het perfecte moment te zijn om de aan goud gelinkte digitale munt te introduceren, omdat de belangstelling voor crypto’s flink aan het groeien is en de prijs van goud gestaag stijgt door de bezorgdheid over inflatie.

Maar de lancering van digau heeft bij goud- en crypto-experts alarmbellen doen rinkelen. Volgens hen is de token geen geweldige nieuwe investering, maar een manier voor de oprichters om in te kunnen spelen op de grote interesse onder beleggers voor cryptomunten en goud, terwijl ze met de miljarden die ze aan de munt verdienen een dubieuze mijnbouwonderneming opzetten.

Zo heeft Insider ontdekt dat een van Swigs belangrijkste partners in de nieuwe crypto het mijnbouwbedrijf Apache Mill Tailings is.

Apache Mill Tailings werd vorig jaar berispt door de staat Nevada, omdat het bedrijf geld inzamelde voor een onbewezen COVID-19-medicijn. Ook is Apache gelinkt aan Gary Wayne Walters en een andere zakenman, Ross Huebner, die beiden veroordeeld zijn voor financiële misdrijven.

Een dubieuze partner

Maar volgens oprichter Swig is er niets schimmigs aan de munt en zal de cryptovaluta tegen het einde van het jaar verkocht gaan worden.

Afgelopen mei kondigde Dignity Gold, een bedrijf dat toezicht zal houden op de verkoop van de digau en wordt gecontroleerd door Swig, aan dat het drie miljard munten heeft geslagen. Het is van plan een oplage van de tokens ter waarde van zo’n 6 miljard dollar op de markt te brengen. De munten zelf gaan 2 dollar per stuk kosten. 

Het bedrijf zegt dat de waarde van de digau steunt op tenminste 6 miljard dollar aan goudreserves die het zal delven met de hulp van Apache. De mijnbouwoperatie zal worden gefinancierd met het geld dat wordt opgehaald met de verkoop van de digau.

Ondanks de complexe regeling en de betrokkenheid van Apache, beschreef Swig digau als een veilig en tastbaar alternatief voor crypto’s, waarvan de meeste niet gebaseerd zijn op een onderliggende waarde en daardoor wild kunnen schommelen.

Swig ziet zelf groter gevaar in de huidige populaire cryptomunten dan in zijn eigen alternatief. "Het is het Wilde Westen. Van de meeste crypto’s hebben beleggers geen idee wie ze bezit, wie ze controleert en waar ze zich daadwerkelijk bevinden.”

Hij voegt eraan toe: "Dus besloten wij met een aanpak te komen die, volgens mij, beter en transparanter is. We zijn in de VS gevestigd en het goud komt hier vandaan."

Swig zegt dat hij en zijn partners de munt "vrijwillig zullen aanmelden bij de regelgevende instanties in de VS, omdat wij zelf toezicht en begeleiding willen.”

Ondanks deze belofte van controle en stabiliteit, wordt het goud waarop de waarde van digau gebaseerd is pas na de verkoop van de munt gedolven. Daar komt nog eens bovenop dat Apache in een verklaring aan Insider zegt het delven van het edelmetaal niet zelf uit te voeren, maar over te laten aan "externe aannemers met tientallen jaren ervaring". Welke aannemers dat zijn, weigert het bedrijf openbaar te maken. 

Een onbewezen COVID-medicijn

Vorig jaar werd Apache door de staat Nevada beschuldigd van pogingen om niet-geregistreerde aandelen aan het publiek te verkopen om geld in te zamelen voor een vermeend COVID-19-geneesmiddel dat door de toezichthouders van de Amerikaanse staat werd bestempeld als "kwakzalverij".

"We weten dat criminelen opportunistisch zijn en gebruikmaken van de actualiteit om hun oplichterij te maskeren met een zweem van legitimiteit", zei Barbara Cegavske, staatssecretaris van de staat Nevada, in een verklaring over de stappen die de staat tegen Apache neemt.

Apache zelf prees het zogenaamde geneesmiddel aan als een medicijn dat "na 20 jaar onderzoek is ontwikkeld door Harvard-wetenschappers”, "verkregen uit een plant die bekendstaat om z’n helende kracht" en werkzaam zou zijn tegen COVID-19 door “het virus van zuurstof te onthouden en het zo te doden".

Apache claimde destijds "een topteam te hebben samengesteld dat de marktintroductie van het medicijn zou kunnen versnellen" als het zo’n 2,5 miljard dollar kon ophalen voor de lancering bij investeerders.

Swig zegt een locatie voor een mijn te hebben, maar weigert het bewijs openbaar te maken

Swigs bedrijf Dignity Gold kondigde onlangs aan dat het voor zijn eerste mijn een stuk grond van 28.500 vierkante kilometer zo’n 80 kilometer ten noorden van Las Vegas heeft gekocht en binnenkort zal beginnen met het winnen van het goud voor de digau. 

Het bedrijf zegt dat het een geologisch rapport heeft voor de locatie waarin de minerale en metaalafzettingen worden geschat op een waarde bijna 94 miljard dollar, inclusief ongeveer 7,7 miljard dollar aan goud.

Maar Michael Visher, hoofd van afdeling mijnen van de staat Nevada, zegt dat hij "niet op de hoogte is van een project in dit gebied en al helemaal niet met een dergelijke taxatie".

"Als ze zo'n rapport hebben, moeten jullie het bij ze opvragen", schrijft Visher in een e-mail, verwijzend naar het geologische onderzoek dat volgens Swig de enorme waarde van zijn bedrijf verklaart.

Een woordvoerder van Swig weigerde Insider het rapport of de exacte locatie van de mijn in Nevada te geven.

Een opmerkelijke crypto

Crypto-experts noemen Swigs digau ongebruikelijk. "Ik heb nog geen enkele op goud gebaseerde crypto gezien die succesvol is geworden", zegt Felix Shipkevich, een New Yorkse advocaat gespecialiseerd in cryptomunten. "Het roept een hoop vragen op, zoals: is het goud dat ze zeggen te gaan delven er echt? En als dat zo is, waarom moet je er dan een digitale token aan verbinden? Waarom graaf je het niet gewoon op en verkoop je het zoals conventionele mijnbouwoperaties doen?"

De banden van de digau met de mijnbouwsector in het westen van de Verenigde Staten zijn niet meteen een aanbeveling. "Ik heb lang in de mijnbouwindustrie gewerkt en heb zo vaak meegemaakt dat mensen naar me toe zijn gekomen met een claim dat ze een enorme goudvoorraad hebben ontdekt", zegt Carl Nesbitt, universitair hoofddocent metallurgische techniek aan de Universiteit van Nevada. "Het is nooit waar, het is altijd oplichterij."

Volgens de eigen website is Apache Mill Tailings specialist in het extraheren van metalen uit residuen in mijnen. Hierover zegt Nesbitt: “De verwerking van residuen, met behulp van moderne apparatuur om overgebleven metalen zoals goud eruit te halen, is niet zozeer een snelle weg naar hoge winsten, maar juist een kostbare en arbeidsintensieve methode. Het vereist een grote investering in dure apparatuur, zware vrachtwagens en een hoop elektriciteit. De exploitanten weten vaak pas na jaren hard werken een bescheiden winst te maken."

"Dit is een nieuwe manier om een oude vorm van oplichterij te verpakken”, zegt Nesbitt. "Je kunt aandelen uitgeven of een cryptomunt met de belofte het goud te winnen. Maar er is helemaal geen garantie dat ze het er ooit echt uithalen." 

[activecampaign form=28]

Lees meer over de cryptomarkt