Volkswagens financieel directeur en aankomend president-commissaris Hans Dieter Pötsch beschouwt het dieselschandaal waarin Volkswagen afgelopen weken verzeild is geraakt als “een crisis die het bedrijf in zijn voorbestaan bedreigt”.
Die uitspraak citeert de Welt am Sonntag in een voorpublicatie van een artikel dat zondag verschijnt. Pötsch denkt volgens de krant wel dat het concern in staat is om de crisis te boven te komen.
Het is voor het eerst dat een van de topbestuurders van Volkswagen met een dergelijke reactie naar buiten komt. Eerder bood de inmiddels afgetreden topman Martin Winterkorn wel al publiekelijk excuses aan in een videoboodschap. En de baas van de Amerikaanse tak van het bedrijf ging diep door het stof met de woorden: “Wij hebben het volledig verkloot.”
De Duitse autofabrikant heeft aangekondigd dat wegens het dieselschandaal 11 miljoen auto’s terug moeten naar de garage voor nieuwe software. Volkswagen kan alleen al in de VS een boete van omgerekend zo’n 16 miljard euro krijgen. De mogelijke financiële gevolgen van strafrechtelijke procedures elders zijn nog onduidelijk.
Daarnaast hangen het bedrijf in verschillende landen schadeclaims boven het hoofd, van automobilisten en beleggers die door de recente koersval op de beurs veel geld hebben verloren. Het bedrijf heeft tot dusver 6,5 miljard euro opzij gezet.
Pötsch werd deze week aangewezen als de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen van Volkswagen. De Oostenrijker wordt later dit jaar benoemd. Nu wordt die functie nog tijdelijk waargenomen door Berthold Huber. Pötsch wordt dan de definitieve opvolger van de eerder dit jaar vertrokken Ferdinand Piëch.
Ook verkoopstop in Australië
Volkswagen schort de verkoop van auto's die mogelijk betrokken zijn bij het dieselschandaal in steeds meer landen op. Zaterdag zette het Duitse autoconcern de levering van een aantal modellen in Australië tijdelijk stop. Dit gebeurde eerder al in Nederland en diverse andere landen.
De aankondiging van zaterdag kwam na uitvoerige gesprekken tussen Volkswagen Australia, de Australische overheid en consumentenautoriteiten. Volkswagen hangt 'Down Under' net als in veel andere landen juridische procedures en mogelijk forse schadeclaims en boetes boven het hoofd. De Australische mededingings- en consumentenwaakhond is een onderzoek begonnen naar eventuele misleiding van consumenten.
Consumentenorganisaties in Europa deden vrijdag nog een grootschalige oproep aan Volkswagen om onmiddellijk te stoppen met de verkoop en distributie van alle auto's die zijn uitgerust met uitstootverbloemende software. Het steekt de organisaties dat nog altijd niet duidelijk is welke merken en types nu precies bij het schandaal betrokken zijn.
Lees ook
Nationale iconen: hierin lijkt Volkswagens dieselschandaal op Shells reservecrisis
Hoe de Amerikaanse milieupolitie Volkswagen klem zette
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl