Er is geen product dat Google verlaat zonder dat het is goedgekeurd door Amanda Peterson. De enige die haar een keer heeft teruggefloten is Larry Page, toen hij een naam te onsmakelijk vond. 

Amanda Peterson is sinds twee jaar Hoofd Naamgeving bij Google. Haar takenpakket? Controleren of een voorgestelde naam geen merkrechten schendt, te veel overlapt met een ander Google-product of iets vies betekent in het Swahili. En of het een passende naam is.

De doop van ieder product is een balans tussen wetgeving en taal. “Ik durf te wedden dat ik bij een brainstormsessie rond het onderwerp ‘snel’ kan voorspellen wat de eerste honderd geopperde woorden zijn”, zegt Peterson tegen Business Insider. “En 99 daarvan zijn hoogstwaarschijnlijk al in gebruik door een startup.”

Naslagwerken

Op haar kantoor staan meer dan 350 naslagwerken, waaronder boeken over gebruikelijke namen voor dieren en spreektaal sinds de jaren 20. Peterson: “Je weet nooit waar je je inspiratie vandaan haalt.”

Haar meest memorabele brainstormsessie was met Google’s mede-oprichter Larry Page. De bespreking stond gepland voor 20 minuten, maar het werd een uur. Zelfs toen Page uitlegde waar de naam die ze voor ogen had vandaan kwam, vond hij het smerig. Ze wil niet vertellen om welke naam het ging, maar maakt wel duidelijk: als er twijfel is, beslist Page.

Wat Peterson mooi vindt aan enkele Google-namen:

  • Nougat: de naam voor de nieuwste versie van Google's besturingssysteem Android. "Google vernoemt z'n recentste Android-systeem altijd naar snoep. Het is een koosnaampje voor iets waar we zwaar aan tillen."
  • Allo: Google's aankomende berichtenapp. "We zochten een grappige en snelle naam. 'Allo' klinkt als 'hallo'. Een ladingdekkende naam als 'Google Chat' zou niet alle functies dekken die de app in de toekomst nog kan krijgen, zoals een platformfunctie."
  • Alphabet: de naam van Google's moederbedrijf. "Alphabet is een bouwsteen van dingen waarmee je kan schrijven. Een woord heeft zoveel betekenissen. Daarom illustreert het wat Google wil zijn: iets wat iedereen kan gebruiken en waar je je eigen betekenis aan kan geven."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl