Didi Taihuttu (39) gelooft in bitcoin. En niet zomaar een beetje: de Limburger zet de komende jaren alles op het spel.

Hij heeft zijn huis te koop gezet voor bitcoin en woont nu tijdelijk met zijn gezin in een chalet op een camping in de buurt van Venlo. Ook de rest van de spullen staat te koop: de auto, de motor, elektrische fietsen, het speelgoed van de kinderen, kleding, schoenen.

Met de opbrengst koopt Taihuttu bitcoin en andere cryptomunten. Hij hoopt zo zijn vermogen in korte tijd te verveelvoudigen.

“Elke leek zal zeggen: jullie zijn helemaal gek”, zegt Taihuttu tegen Business Insider. “Maar wij zijn een avontuurlijk ingesteld gezin en gaan die gok nu even aan om minimalistisch te leven. Als je nooit een risico neemt, is het leven ook maar saai.”

Taihuttu denkt dat digitale munten als de bitcoin en de achterliggende blockchaintechnologie de rol van geld en banken in de samenleving op zijn kop gaan zetten.

Met blockchain is er geen derde partij nodig om een betaling goed te keuren. Het vertrouwen komt uit het netwerk van computers dat een grootboek bijhoudt van alle transacties. Zo is bijvoorbeeld een notaris overbodig om een hypotheek af te sluiten en kan Albert Heijn bijhouden waar groente en fruit vandaan komt.

"Het internet was een revolutie voor informatie. Ik denk dat de blockchain en cryptocurrency's een revolutie zijn op het gebied van het monetair stelsel", stelt Taihuttu. "Over vijf jaar zegt iedereen: logisch, dat hadden we aan zien kunnen komen. Op die verandering speel ik nu in."

Wereldreis van negen maanden

In de zomer van 2017 nemen Taihuttu en zijn vrouw de radicale beslissing om alles te verkopen. Het stel is dan net terug van een wereldreis van negen maanden door Azië en Australië, met hun drie dochters.

De Taihuttu's bezoeken onder meer het Cambodjaanse tempelcomplex Angkor Wat, zwemmen met dolfijnen bij Brisbane en relaxen op het strand in Thailand. Ook haalt Didi samen met zijn oudste dochter Joli (12) een duikbrevet in Indonesië en vangt een haai voor de Australische kust.

Boracay is beautifull and drives you crazy at the same time 😀. #boracay #philippines #whitesand #beachlife #crazy #yolo #

Een bericht gedeeld door Yolo Familytravel (@yolofamilytravel) op

De rust en ontspanning komt voor Didi Taihuttu op het juiste moment. Begin 2016 overlijdt zijn vader, John Taihuttu, op 61-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Een jaar eerder was al duidelijk dat de oud-profvoetballer van VVV en Fortuna Sittard ongeneeslijk ziek was.

"Het was een zware periode", aldus Taihuttu, die dan al elf jaar lang een eigen bedrijf in Venlo heeft dat computercursussen verzorgt. "Ik had het allemaal wel gehad. Ik heb mijn bedrijf verkocht en we zijn die reis gaan maken met het gezin."

Groepje met crypto-believers

Tijdens die reis loopt hij per toeval steeds mensen tegen het lijf die in digitale munten handelen. Op Bali ontmoet hij een Zuid-Afrikaanse beurshandelaar die na zeventien jaar zijn ontslag indiende en in de cryptohandel is gestapt. En op het strand bij de Australische kustplaats Noosa raakt hij in gesprek met iemand uit Dubai die in bitcoin handelt.

Met al die mensen - zestien in totaal - zit Taihuttu nu in een groepje. Ze houden via Skype contact, analyseren dagelijks de markt en kopen op basis daarvan cryptomunten. "Het zijn mensen die veel ervaring hebben in het handelen op de beurs", zegt Taihuttu. "Dat is waar het mij een beetje nog aan ontbrak."

Zelf zit Taihuttu sinds 2010 "in de coins", zoals hij dat zelf noemt. Een vriend wijst hem op het bestaan van bitcoin en de mogelijkheden. De munt is op dat moment minder dan een euro waard. "Ik ben ondernemer, dus ik had gelijk zoiets van: daar gaan we in."

Bitcoin minen in bedrijfspand

Taihuttu koopt samen met die vriend tientallen computers en videokaarten om bitcoin te minen in zijn bedrijfspand. Als de waarde naar enkele honderden euro's stijgt, besluit hij om de munten te verkopen. De hele voorraad.

"Als ik toen had geweten dat-ie vier jaar later nog eens tien keer zoveel waard zou zijn, dan had ik natuurlijk niet alles verkocht", kijkt Taihuttu terug. "Maar ja, dat doe je dan. Ik dacht: ik moet winst maken."

Niet veel later keldert de waarde van de bitcoin en kan het minen niet meer uit: de stroomkosten en de huur van het pand zijn te hoog.

Taihuttu probeert het nog een tijdje met de Dogecoin, een kleinere munt die in opkomst is. "Daar heb ik gigantisch veel van gemined, maar die coin was niks waard. De portfolio die ik toen had, was misschien 200 euro waard."

Uiteindelijk stopt hij met minen en houdt hij zich twee jaar niet bezig met de cryptowereld.

Dogecoin als redder

Toch is het de Dogecoin waardoor de cryptoliefde bij Taihuttu weer opbloeit. Tijdens de wereldreis krijgt hij een bericht van de vriend die hem voor het eerste vertelde over bitcoin: "Check je coins! Check je coins!"

Taihuttu ziet dat de Dogecoin ineens tien tot twintig keer zoveel waard is. De munt is meegelift op de cryptoboom van afgelopen voorjaar. De bitcoin stijgt tot 3.000 dollar en trekt kleinere coins mee omhoog. Op het terras, op kantoor, in de supermarkt: iedereen heeft het ineens over cryptomunten.

"Die Dogecoin heeft mij weer doen beseffen van: jezus Didi, er is toch wel iets gaande in de wereld", zegt Taihuttu. Dat hij ook nog eens bitcoinhandelaren tegenkomt op de wereldreis is voor hem een teken. "Dit is niet voor niets, dacht ik. Toeval bestaat niet. Dus ik ben me er weer in gaan verdiepen."

Huis te koop voor bitcoin

Gaandeweg raakt Taihuttu steeds meer overtuigd van de potentie van cryptocurrency's en blockchain. Eenmaal thuis stapt hij naar de makelaar: hij wil zijn huis verkopen voor 85 bitcoin. De woning in Venlo staat op dat moment al acht maanden te koop, zonder resultaat.

De actie levert veel media-aandacht op. De lokale omroep komt langs om een video-item te maken, Limburgse kranten schrijven erover en het gezin mag zelfs aanschuiven in België bij de latenight talkshow van Gert Verhulst (ja, die van Samson).

Al die aandacht heeft wat opgeleverd: de woning is onder voorbehoud verkocht. "Aan een ICT'er die al wat langer in de coins zit", zegt Taihuttu. "Hij is met zijn vrouw komen kijken naar het huis en ze vonden het allebei geweldig."

De vraagprijs van 300.000 euro is "zo goed als gehaald", aldus Taihuttu. Welk deel daarvan in bitcoin is, daarover onderhandelt hij nu met de koper. "Waarschijnlijk zal de overwaarde deels in bitcoin betaald worden, zodat ik geen probleem heb om de hypotheek af te lossen."

Systeem is er niet op ingericht

Want de bank is een van de obstakels om een huis volledig voor bitcoin te verkopen, net als de notaris. Zonder tussenkomst van die laatste kan een woning nu niet van eigenaar wisselen.

De koper stort de koopsom op de derdenrekening van de notaris, die de verkoopakte daarna passeert. Als de overdracht van de woning in het Kadaster is geregistreerd maakt de notaris het bedrag over naar de verkoper.

Die transacties moeten nu nog in euro's gebeuren, want de notaris heeft geen digitale portemonnee om cryptomunten te stallen. En er is nog een probleem: wat als de bitcoin in waarde daalt in de paar dagen dat de koopsom op de derdenrekening van de notaris staat?

"Het hele systeem is er niet op ingericht. Daar wilde ik meer beweging in krijgen", zegt Taihuttu. "Helaas is het niet geworden wat ik er zelf van had verwacht. We zijn in Nederland nog niet zover dat we volledig vertrouwen hebben in zo'n blockchain, dus zal de notaris eraan te pas moeten komen."

Minimalistische levenswijze

Voor het gezin Taihuttu is het even wennen. Hun luxe woning van 200 vierkante meter met vier slaapkamers hebben ze ingeruild voor een chalet op een camping. De drie dochters, die elk een eigen kamer hadden, slapen nu bij elkaar in dezelfde ruimte.

Ook andere spullen staan te koop, om maar zoveel mogelijk bitcoin aan te kunnen schaffen. Tot 2020 gaan de Taihuttu's helemaal voor de cryptomunten. Over drie jaar is bitcoin en blockchain niet meer weg te denken, hoopt de 39-jarige Limburger, en is zijn vermogen drie tot vier keer zoveel waard.

In de tussentijd leeft het gezin met minder spullen, een bewuste keuze. "Dat was uiteindelijk de doorslaggevende factor voor mijn vrouw om ja te zeggen tegen dit plan", zegt Taihuttu. "Opvoedkundig is dat het beste voor de kids. Als je ze te materialistisch opvoedt, is dat niet goed. En dat waren we eerlijk gezegd wel aan het doen."

En als het misloopt? "Dan zitten we even zonder geld. Maar ik denk niet dat dat het ergste is dat kan gebeuren in het leven."

Lees ook ons vervolginterview met Didi Taihuttu: "Ze zien onze stap als heldendaad" »

 

MIS OOK NIET: Bitcoin kopen? Zo doe je dat op een veilige manier