Wereldwijd hebben ongeveer 2,1 miljard mensen geen directe toegang tot schoon drinkwater. Dat is ruim een kwart van alle mensen wereldwijd.
De startup Zero Mass Water wil schoon water makkelijk toegankelijk maken voor meer mensen over de hele wereld. In 2015 lanceerde de onderneming zijn eerste product, Source. Dit is een systeem met een zonnepaneel dat water uit damp in de lucht haalt en het water filtert.
Zero Mass Water had eind 2017 al apparaten geïnstalleerd in negen landen, waaronder Chili, Jordanië, Peru en de Verenigde Staten.
Nu voegt Zero Mass Water Australië als tiende land aan de lijst toe waar het de Source verkoopt, volgens Digital Trends.
Het Australische Agentschap voor Hernieuwbare Energie (ARENA) kende Zero Mass ruim 350.000 euro toe om 150 zonne- en waterpanelen te installeren in verschillende steden, waaronder Sydney, Perth en Adelaide.
Rijstkorrels in zoutvaatje
Een paneel kost circa 1.700 euro (plus 425 euro installatiekosten) en genereert gemiddeld 2 tot 5 liter water per dag, afhankelijk van de vochtigheidsgraad en het zonlicht. De Source werkt overal, en panelen kunnen zelfs worden ingezet in woestijnen, vertelde CEO Cody Friesen, materiaalwetenschapper en MIT-alumnus eerder aan Business Insider.
De panelen maken gebruik van zonlicht om warmte te produceren, waardoor ze waterdamp uit de lucht kunnen opvangen. Friesen wil de specifieke materialen die gebruikt worden in de panelen niet onthullen, maar zegt dat ze ideaal zijn om luchtvochtigheid op te nemen. "Vergelijk het maar met rijstkorrels in een zoutvaatje. De rijst neemt het vocht op en zorgt dat het zout niet nat wordt en gaat plakken."
Foto: panelen op een huis in Scottsdale, Arizona. Bron: Zero Mass Water
De geoogste waterdamp wordt gesteriliseerd en omgezet in een vloeistof. Het apparaat voegt mineralen toe om de pH-waarde van het water te verhogen. Het water smaakt daardoor naar bronwater.
Vervolgens wordt het water opgeslagen in een reservoir onder de panelen dat 30 liter kan bevatten. Daarna stroomt het water via een pijp van het reservoir naar een kraan.
Om er zeker van te zijn dat alles goed werkt, houdt Zero Mass Water de uitgangen van de Source met sensoren in de gaten. Het team bestudeert kenmerken als de pH-waarde van het water, de temperatuur en de vochtigheid, om zo de productiecapaciteit van de panelen te maximaliseren. Met de metingen wil Zero Mass Water ook toekomstige generaties van de Source verbeteren.
Twee panelen per gezin
De paneelsystemen worden aangepast aan de behoeften van de klant, meldt Friesen. Een systeem voor een huis heeft meestal twee panelen, terwijl een systeem ontworpen voor een school met vijftig studenten in Mexico-Stad tien panelen heeft.
Als een systeem met twee panelen dagelijks 5 liter water oogst, zou dat genoeg zijn voor een Amerikaans gezin van drie (als iedereen de consumptieaanbeveling voor water van het Amerikaanse Ministerie van Gezondheid en Sociale Zaken zou opvolgen).
Friesen zei dat iedereen de ideale klant van het bedrijf is. Het bedrijf heeft de apparaten op veel verschillende plekken geïnstalleerd, van herenhuizen in Californië tot een weeshuis in Libanon.
Duke Energy heeft ook panelen ingezet in Ecuador en Zero Mass heeft een US AID-subsidie ontvangen voor het installeren van panelen in vluchtelingenkampen in Jordanië en Libanon in 2015. In een woestijn in Arizona heeft het bedrijf onlangs een systeem in gebruik genomen voor wilde dieren.
Foto: Een Source-systeem voor wilde dieren in woestijn in Arizona. Bron: Zero Mass Water
Wanneer je de kosten van water uit de Source vergelijkt met de kosten van het kopen van bronwater uit flesjes, is Source in de loop van de tijd goedkoper en duurzamer. Koken van water van slechte kwaliteit om het te steriliseren is nog veruit de goedkoopste optie.
Voor mensen in gebieden met lage inkomens, is de Source vaak te duur. Daar zouden ze waarschijnlijk gefinancierd moeten worden vanuit schenkingen of via hulp van humanitaire organisaties.
CEO Friesen voegde toe dat het onderhoud van het apparaat niet duur is. Luchtfilters moeten elk jaar worden vervangen en minerale blokken elke vijf. Beide kosten slechts een paar dollar.
Overal toegang tot water
"We willen water verbeteren voor iedereen en op elke plaats," zei Friesen. "Het klinkt als grootspraak, maar ik vertrouw erop dat de technologie op een groot aantal plaatsen kan worden toegepast. Het is het beste water dat je kunt krijgen, het is onafhankelijk van de infrastructuur, het heeft geen nadelige CO2-effecten en het betaalt zich snel terug."
"Het uiteindelijke doel is dat mensen een fundamentele verandering in hun relatie tot water hebben en dat ze waar ook ter wereld onafhankelijk toegang tot water hebben."