- Andrew Chen, eigenaar van een modebedrijf in de VS, legt op TikTok uit hoe de importtarieven van Trump hem raken.
- Chen begon in 2003 met het jeansmerk 3sixteen en heeft twee zaken in de VS.
- De Amerikaanse importheffingen hebben invloed op zijn inkoopkosten, zorgen voor onzekerheid in de bedrijfsvoering en bedreigen de internationale verkoop.
- Lees ook: iPhone mogelijk duurder door importheffingen Trump, vanwege grote productiebasis van Apple in Azië.
Andrew Chen is een Amerikaanse ondernemer die ruim twintig jaar geleden begon met het jeansmerk 3sixteen. Afgelopen weekend plaatste hij een video op TikTok, waarin Chen aangaf hoe de importtarieven van de Amerikaanse president Donald Trump zijn bedrijf raken.
Trump legde op 2 april een basistarief van 10 procent op voor alle import uit alle landen. Sommige landen werden harder getroffen dan andere – de Europese Unie kreeg een invoertarief van 20 procent opgelegd. Producten uit Vietnam werden getroffen met een invoertarief van 46 procent en Lesotho kreeg een heffing van 50 procent voor de kiezen. Trump verhoogde de Amerikaanse invoertarieven voor Chinese producten met 20 procentpunt naar 54 procent.
Chen richtte zijn merk op in 2003. Het jeansmerk voor mannen is gespecialiseerd in Japanse denim. De meeste jeans van 3sixteen kosten tussen de 300 en 400 dollar. Het merk heeft twee winkels – een in New York en een in Los Angeles.
@3sixteen_ 3 ways the new tariffs will affect small fashion brands #tariffs #smallbusiness #fashion #selvedgedenim #3sixteen
1) Kosten stijgen
Het meest in het oog springende effect van de importtarieven is dat de kosten voor 3sixteen zullen stijgen. Het merk importeert materialen uit drie landen waarvoor hoge importtarieven gelden: Japan, India en Portugal. Laatstgenoemd land valt onder het tarief van 20 procent voor de EU.
“We maken ons het meest zorgen over Japan, omdat al onze denim daar wordt geweven en dan naar de Verenigde Staten wordt gebracht, waar we het snijden en naaien tot jeans en jassen”, zegt Chen in de video.
Trump heeft voor Japanse producten een invoertarief van 24 procent opgelegd. De Japanse minister van Handel, Yoji Muto, noemde de maatregel “zeer betreurenswaardig” en zei dat de regering er bij de VS op zou aandringen om Japan vrij te stellen van de heffingen.
Chen geeft aan dat een stijging van de kosten van weefsels “een kettingreactie teweegbrengt op groothandels- en detailhandelsniveau”. Als de grondstofkosten 10 dollar stijgen, kan dat een stijging van 50 dollar in de productkosten betekenen.
“Iemand moet de kosten betalen", aldus Chen. Hij voegde eraan toe dat het merk de kosten zelf kan absorberen, doorberekenen aan de klant of een combinatie van de twee.
Chen zegt dat hij nu een zending denim uit Japan binnenkrijgt waarvan hij nog niet weet hoe duur het wordt. “Het is een maand geleden op de boot gezet, maar omdat het drie of vier dagen na de inwerkingtreding van de tarieven aankomt, zullen we extra hogere tarieven moeten betalen voor die zending”, stelt Chen.
2) Onzekerheid in de bedrijfsvoering
Chen geeft ook aan dat de importtarieven van Trump voor extra onzekerheid in de bedrijfsoperatie zorgen.
Die onzekerheid maakte hij voor het eerst mee, toen Trump in januari tarieven van 25 procent aankondigde voor goederen uit Canada en Mexico, om ze vervolgens ongeveer drie dagen later weer terug te draaien.
3sixteen gebruikt Jersey-stof uit Canada. De fleece die hij gebruikt, is ook gesneden en genaaid in Canada. “Er was ongeveer een maand, of anderhalve maand, waarin we niet zeker wisten of we te maken zouden krijgen met een kostenverhoging van 25 procent”.
3) Verkoop buiten de VS
Chen vreest voor een verslechtering van de verkoop van zijn producten buiten de VS. Kledingwinkels buiten de VS zullen in verband met de dreigende escalatie van de handelsoorlog voorzichtiger zijn met de inkoop van waren uit de VS.
Tijdens de eerste termijn van Trump hebben de spanningen tussen de VS en de EU gevolgen gehad voor zijn merk, aldus Chen. “Het zorgde ervoor dat veel winkels die het merk leuk vinden en al jaren kochten, hun aankopen nu gingen heroverwegen en zelfs niet op voorraad namen omdat het te duur werd”, zegt China in de TikTok-video.
De zorgen van Chen staan niet op zich. Veel grote retailers in de VS hebben gezegd dat prijsverhogingen van producten onvermijdelijk zijn in het nieuwe economische klimaat.
LEES OOK: Tientallen landen willen onderhandelen over importtarieven, zegt adviseur van Trump – Musk laat opvallend ander geluid horen