- In de Rosmolenbuurt in Zaandam verrijzen 95 sociale huurwoningen die modulair zijn gebouwd.
- Deze huizen worden in de fabriek gemaakt en op de bouwplaats in elkaar gezet.
- Dit proces scheelt veel tijd en kan helpen om het woningtekort terug te dringen. Business Insider kreeg een kijkje achter de schermen.
- Lees ook: 1 miljoen huizen extra nodig tussen 2030 en 2040: minister De Jonge wil onder meer bouwen buiten de Randstad
Het moet voor binnenvaartschippers op de route van Breda naar Zaandam een vreemd beeld zijn geweest, toen ze de dieplader passeerden waarop drie complete woningen waren bevestigd. Het zijn modulaire sociale huurwoningen die NH Bouwstroom (een samenwerkingsverband van woningcorporaties, gemeenten en industriële bouwers) onlangs plaatste in de Zaanse Rosmolenbuurt, voor woningcorporatie Parteon.
Uniek aan dit project is de mate en manier van samenwerken tussen de betrokken partijen. Tien maanden na de eerste omgevingsvergunning zijn de eerste huizen opgeleverd. Dit was alleen mogelijk door de keten van de traditionele bouw om te draaien en alle relevante partijen vanaf het begin te betrekken.
De huizen zijn voor 95 procent gemaakt in een fabriek van woningbouwer Homes Factory in Breda. Om vervoer over het water mogelijk te maken, bestaan de woningen uit twee losse delen: de begane grond en een verdieping, met een dak. Op de bouwplaats worden de twee modules vervolgens aan elkaar vastgeklikt, waarna de huizen verder worden afgewerkt.
De huizen slaan meer CO2 op dan de gebruikte bouwmaterialen uitstoten en de bouw gaat sneller
Het hele proces gaat een stuk sneller dan normaal. De productie in de fabriek nam bij deze huizen ongeveer zes weken in beslag en de installatie drie weken.
De modulaire woningen in Zaandam zijn bovendien een stuk duurzamer dan reguliere woningen. Ze slaan meer CO2 op dan de uitstoot van CO2 van de gebruikte bouwmaterialen gedurende de hele levensduur. Dat komt door een combinatie van factoren.
De woningen bestaan voor 70 procent uit hout, dat CO2 opslaat. Dit in tegenstelling tot beton, waar bij de productie juist veel van dat broeikasgas vrijkomt. Voor het hout waarmee wordt gebouwd, worden bovendien direct nieuwe bomen aangeplant. Daarnaast is voor de woningisolatie gebruik gemaakt van cellulose (papiervlokken), een materiaal dat eveneens drager is van CO2.
Door die combinatie - snelheid en duurzaamheid - kan modulair bouwen een bijdrage leveren aan het terugbrengen van de woningnood. Die is nijpend: tot 2030 moeten er in ons land bijna een miljoen huizen bij komen.
Maar hoe ziet zo'n woning er nu uit? En hoe gaat de plaatsing in zijn werk? Business Insider nam een kijkje.