Een voetballer in de eredivisie verdient gemiddeld 266.000 euro per jaar, een behoorlijk bedrag voor de doorsnee Nederlander.

Maar waar arbeiders soms veertig jaar bij hetzelfde bedrijf blijven plakken moeten voetballers na hun carrière van een jaar of tien denken aan een tweede loopbaan. Ze kunnen kiezen voor het trainersvak, maar sommigen beproeven hun geluk in de zakelijke wereld en worden ondernemer.

“Als je zoveel geld op de bank hebt staan, ga je niet meer solliciteren als buschauffeur. Dan kom je automatisch aan de ondernemende kant terecht”, zegt oud-profvoetballer Jeffrey Kooistra tegenover de Volkskrant. Hij heeft nu een bedrijf dat koffie levert aan bedrijven, sportclubs en horeca.

Kooistra is goed terechtgekomen, maar de zakelijke avonturen van oud-voetballers lopen niet altijd goed af. Negen voorbeelden.


1) Bryan Roy

bryan roy voetbal ondernemen

De zakelijke carrière van Ajax-linksbuiten Bryan Roy vertoont opvallende overeenkomsten met zijn voetballoopbaan. Zijn bedrijf Stars in Soccer, dat handelde in voetbalpoppetjes, leek veel potentie te hebben, maar strandde desondanks. In 2006 ging het bedrijf van Roy failliet.


2) Gregory van der Wiel

4,5 miljoen dollar vertrouwde Fenerbahçe-speler Gregory van der Wiel toe aan de Turkse zakenman Ümit Akbulut. Hij zou voor de voetballer een aantal bedrijven starten. Maar Van der Wiel hoorde maanden niets. Toen hij vroeg hoe het zat, eiste Akbulut nog meer geld en zei dat Van der Wiel naar zijn investering kon fluiten. De Turkse zakenman is inmiddels opgepakt en wacht mogelijk een jarenlange gevangenisstraf.


3) Johan Cruijff

johan cruijff

Cruijff kocht in 1977 samen met zakenpartner Basilevitch een slechtlopende Catalaanse varkensfokkerij. Het orakel kon de biggenhandel niet inspireren en was pardoes 1,3 miljoen gulden armer. Cruijff moest gaan voetballen in Amerika om zijn banksaldo weer op peil te brengen. Daarna werd hij trainer en analist. Cruijff overleed in 2016 aan de gevolgen van longkanker.


4) Nordin Wooter

nordin wooter voetbal ondernemen

De oud-voetballer die in 1995 de Champions League met Ajax won, is in oktober 2011 privé failliet verklaard. Volgens Nieuwe Revu heeft Wooter onverantwoord geïnvesteerd in de nieuwe voetbalclub New Amsterdam. Hoewel het financieel slecht ging, wilde Wooter zijn imago van succesvol zakenman hoog houden. Daarom bleef hij rondrijden in een zwarte Lamborghini. Volgens curator Marcel Groen klopte er echter weinig van die verhalen. ‘In de failliete boedel zat alleen het huis.’


5) Pierre van Hooijdonk

pierre van hooijdonk

De Chinese economie groeit als kool, moet Pierre van Hooijdonk gedacht hebben. Helaas is lastig na te gaan of een bedrijf ook daadwerkelijk bestaat. Zo verloor de oud-spits van Feyenoord 250 duizend met zijn investering in een niet-bestaand Chinees textielbedrijf.


6) Sjaak Swart

sjaak swart

Swart, een behendige rechtsbuiten, speelde in het gouden Ajax van begin jaren zeventig. In 1971, 1972 en 1973 won de club uit Amsterdam de Europacup 1. Op zakelijk vlak ging het Swart minder voor de wind. Zijn sigarenzaak ging in de jaren zeventig over de kop.


7) Willem van Hanegem

willem van hanegem

De Kromme is eerlijk en daarom geliefd. Op het EK van 2004 was hij assistent van bondscoach Dick Advocaat. Tegen Tsjechië deed Advocaat een dubieuze wissel door uitblinker Robben van het veld te halen. Dat kwam hem op veel kritiek te staan. Van Hanegem kreeg de vraag wat hij zou doen als Advocaat weer zo zou wisselen. ‘Dan sla ik ‘m neer’, was zijn antwoord. Van Hanegem raakte begin jaren tachtig financieel in de problemen doordat een Haags tennispark waarin hij had geïnvesteerd failliet ging. Dat kostte hem een paar ton.


8) Winston Bogarde

winston bogarde

‘He’s fat, he’s round and he hasn’t got a pound’, schreef The Daily Mail vorig jaar over Bogarde. De verdediger speelde jarenlang in het tweede van Chelsea en ving 40.000 pond per week. Hoe het financieel nu met hem gaat, is onduidelijk. Het feit dat zijn riante landhuis in Amsterdam werd geveild voor 1,1 miljoen euro is geen goed teken. Hij had een hypotheek op het pand van 2,8 miljoen. Zijn spelletjesclub Reyes werd gesloten na een roofmoord waarbij een dodelijk slachtoffer viel. Overigens had Bogarde zelf niks met de moord te maken.


9) Ulrich van Gobbel

ulrich van gobbel feyenoord

Een echte Feyenoorder en favoriet van het legioen. Hij stopte in 2002 met voetballen en viel in een diep gat. Zijn winti-winkel in Surinaamse geneesmiddelen ging over de kop en ook een Surinaamse snackbar werd geen succes. Hij werd verdacht van het verduisteren van leaseauto’s en werd in 2006 veroordeeld tot vier maanden celstraf. Dat werd later omgezet in een voorwaardelijke taakstraf. Tegenwoordig is hij trainer van het tweede van Alexandria ’66 en assistent-hoofdscout bij InterPlayer, een bedrijf dat profvoetballers begeleidt.