Binnenkort beslist het Hof van Justitie van de Europese Unie of het Verenigd Koninkrijk de Brexit eenzijdig kan afblazen.
Het gaat om een een zaak die premier Theresa May mogelijk een nooduitgang biedt, om een chaotische ‘no deal’-Brexit te vermijden.
De zaak, die nog vóór kerst door het Hof van Justitie in Luxemburg behandeld zal worden, draait om Artikel 50 uit het Europees Verdrag. Dit is het artikel dat gaat over het vertrek van een lidstaat uit de Unie.
De vraag is of Artikel 50 door een uittredend land herroepen kan worden zónder instemming van de overige Europese lidstaten.
Als May’s regering inderdaad de eenzijdige bevoegdheid krijgt om Artikel 50 te herroepen, dan zou het Verenigd Koninkrijk bij het afblazen van de Brexit de vruchten kunnen blijven plukken van zijn huidige lidmaatschap, inclusief de financiële korting die Margaret Thatcher in 1984 bedong en de opt-out van het VK voor de euro.
Gunther Oettinger, lid van de Europese Commissie en verantwoordelijk voor Begroting en Personeelszaken, zei tegen The Telegraph dat onder dergelijke omstandigheden de kortingen die het VK ontvangt, geleidelijk aan zullen wordt afgeschaft.
Stoppen met de Brexit
De Britse advocaat Jolyon Maugham, die samen met een groep Schotse politici de zaak aanhangig maakte, zei tegen Business Insider dat de optie om eenzijdig de Brexit af te blazen het voor het Verenigd Koninkrijk aantrekkelijker maakt om in de EU te blijven.
"Het is beter voor het land wanneer we Artikel 50 eenzijdig kunnen opzeggen", zei Maugham. "In dat geval kunnen we de Brexit zien als niet meer dan een boze droom."
EU-onderhandelaar Michel Barnier zei eerder dat voor het afblazen van de Brexit-procedure de toestemming van de overige 27 EU-landen vereist was. In dat scenario zou de Britse regering - mocht ze in de toekomst besluiten tóch bij de EU te blijven - de huidige uitzonderingspositie verliezen.
Het is echter onduidelijk of die toestemming van andere landen wel noodzakelijk is, omdat Artikel 50 nooit juridisch is getoetst. Die vraag moet dus worden beantwoord door het Europese Hof.
Zagen aan de stoelpoten van May
Intussen lopen de spanningen bij de Brexit-onderhandelingen op. Woensdag is premier May aanwezig bij een Europese top. Dan moet blijken of een Brexit-deal op korte termijn mogelijk is.
Felle Brexiteers binnen de Conservatieve Partij zijn zeer bezorgd. Zij vrezen dat May een deal sluit waarbij het Verenigd Koninkrijk nauw verbonden blijft met de EU.
Geruchten over een paleiscoup onder leiding van voormalig minister David Davis staken maandag weer de kop op.