Kenneth Rogoff is niet zomaar iemand. Hij werkte als hoofdeconoom voor het Internationaal Monetair Fonds en nu als professor in de economie en beleid aan Harvard. Dus als hij iets zegt over bitcoin, dan luisteren we.
“Is de cryptomunt de grootste bubbel ter wereld of een geweldige investering in new-age technologie?” vraagt hij zich af in een column getiteld Crypto-Fool’s Gold?.
Bitcoin maakte de laatste jaren en vooral maanden een enorme vlucht door. De digitale munt is nu 350 procent meer waard dan aan het begin van het jaar. “Mijn inschatting is dat de technologie op de lange termijn zal floreren, maar dat de waarde van bitcoin in zal storten.”
De verhitte stijging van bitcoin en de oprukkende industrie eromheen hebben zowel de interesse van investeerders gewekt als kritiek van economen en ondernemers.
Meerdere Wall Street-bazen uitten recent hun twijfels over bitcoin en anderen cryptomunten. De CEO van bank JPMorgan Jamie Dimon noemde het ‘zwendel’ en ‘erger dan de tulpenbollengekte’, daarmee refererend aan de manie die Nederlandse handelaren in de zeventiende eeuw aan de dag legden voor tulpenbollen.
Volgens Larry Fink, baas van BlackRock, toont de omvang van de digitale valuta 'precies hoeveel geld de wereld momenteel witwast'.
Overheid zal ingrijpen
Bitcoin ontbeert een centraal orgaan dat de uitgave van coupures controleert zoals traditionele munten door landen of de Europese Centrale Bank. Rogoff stelt dat bitcoin de huidige waarde waarschijnlijk niet kan vasthouden als het systeem meer regulering toelaat en de anonimiteit verdwijnt.
"Als je de bijna totale anonimiteit van bitcoin wegneemt, is het lastig om de huidige prijs te rechtvaardigen. Wellicht zetten speculanten erop in dat er altijd een groep van rogue states zal zijn die het gebruik blijven toestaan of dat zelfs regimes als Noord-Korea het zullen benutten voor hun eigen gewin."
Hij stelt voor dat centrale banken hun eigen digitale munten zouden kunnen opzetten, met alle reguleringen van dien, om het 'speelveld te kantelen in hun voordeel, totdat ze winnen'.
"De langere geschiedenis van 'de munt' vertelt ons dat de private sector innoveert en de staat dat vervolgens reguleert en zich toe-eigent. Ik heb geen idee waar de prijs van de bitcoin in de komende jaren heengaat, maar ik heb geen reden om te geloven dat cryptomunten een ander leven beschoren zijn."