Ondernemers en prominenten in de techwereld keren zich acuut tegen Trumps besluit om de zogenoemde DACA-wet terug te draaien. Die behelst in zekere zin een Amerikaanse versie van wat in Nederland ook wel het ‘kinderpardon’ heette.

De regeling werd in 2012 onder de vorige president Obama ingesteld en had tot doel circa 788.000 mensen die in het verleden als kind de VS binnenkwamen toen hun ouders illegaal de grens overschreden, te beschermen tegen uitzetting. Zij zijn volgens het Witte Huis nu tussen de 15 en 36 jaar oud.

Aangezien de totale groep van illegale ingezetenen in de VS naar schatting 11 miljoen mensen bedraagt, gaat het om een relatief kleine groep. Ze staan ook wel bekend als de Dreamers. DACA staat voor Deferred Action for Childhood Arrivals.

De Amerikaanse overheid zal vanaf nu geen nieuwe aanmeldingen meer accepteren. Overigens zouden ‘nette’ Dreamers niet hoeven te vrezen om uitgezet te worden, zo schrijft The Guardian.

Niettemin leidt de beslissing tot luid protest vanuit de techwereld, waar een opvallend aantal Dreamers lijkt te werken. De bazen van Microsoft, Google, Salesforce, Facebook en Apple lieten zich uit via Twitter. Tim Cook van Apple en Brad Smith van Microsoft leggen extra druk op het Congres, dat nu een half jaar de tijd heeft om een alternatief plan voor de Dreamers te verzinnen.

"Als het Congres niet ingrijpt, zal ons bedrijf zijn juridische rechten inzetten om onze werknemers te beschermen", schrijft Smith op de website van Microsoft, dat 39 personeelsleden heeft uit de DACA-groep. "We zullen hun juridische bijstand regelen en betalen als de regering werkelijk overgaat tot deportaties."

Bekijk hier een paar andere CEO's die zich uitspreken tegen de beslissing van Trump:


Sundar Pichai, Google


Marc Benioff, Salesforce


Satya Nadella, Microsoft


Dara Khosrowshahi, Uber


Susan Wojcicki, YouTube


Tim Cook, Apple