Energieconcern Shell kampt net als andere grote olie- en gasbedrijven met de gevolgen van langdurig lage olieprijzen. Shell reageert daarop door fors te bezuinigen en de investeringen op een lager pitje te zetten.

Daarnaast slokte Shell begin dit jaar collega BG op: dat levert extra gasreserves op en mogelijkheden om Shell’s marktpositie bij ketens van vloeibaar gas en diepzeeprojecten te versterken. Plus extra besparingsmogelijkheden.

Maar de overname van BG heeft er wel voor gezorgd dat de balans van Shell er anders is uit komen te zien. Traditioneel was Shell een bedrijf met veel eigen vermogen en weinig schuld. Door de overname van BG is dat veranderd.

Shell heeft veel schulden op zich genomen en dat is goed te zien in dit staatje uit de cijfers voor het derde kwartaal die dinsdag werden gepubliceerd.

gearing-shell

Te zien is dat de netto schuld eind september dit jaar was opgelopen tot bijna 78 miljard dollar, tegen een luttele 24 miljard dollar een jaar eerder.

Shell kijkt zelf graag naar de zogenoemde 'gearing', een verhoudingsgetal waarbij de netto schuld als percentage van het totale vermogen (schuld en eigen vermogen) wordt genomen. Die ratio is opgelopen van 12,7 procent een jaar geleden, tot 29,2 procent eind september.

Hiermee zit Shell dicht tegen de grens van een gearing van 30 procent aan, die het bedrijf zelf als een soort maximum beschouwt.

Onderdelen verkopen, minder investeren

Hoe verder? De afbouw van schulden kan een zetje krijgen als Shell erin slaagt om zijn plannen voor de verkoop van bedrijfsonderdelen uit te voeren. In het derde kwartaal van dit jaar verkocht Shell voor 200 miljoen dollar onderdelen en voor de eerste negen maanden van het jaar ging het om 1,7 miljard dollar. Dat is nog niet heel veel voor de energiereus.

Shell  werkt met een programma om in totaal voor 30 miljard dollar activiteiten te verkopen en is "actief bezig" met 16 verkoopdeals, zo liet het bedrijf dinsdag weten.

Naast de verkoop van onderdelen, kan de olie- en gasgigant ook aan een andere knop draaien: nog minder investeren in nieuwe olie- en gasprojecten en. Voor dit jaar komen de totale investeringen naar verwachting uit op 29 miljard dollar en in 2017 wil Shell dit terugschalen naar 25 miljard dollar.

Winst Shell stijgt, beleggers blij

Shell heeft in het derde kwartaal meer winst in de boeken gezet dan een jaar eerder, mede dankzij forse kostenbesparingen. De lage olieprijzen blijven evenwel een wissel trekken op het Nederlands-Britse olieconcern, dat gezien de grote onzekerheid terughoudend blijft met investeringen.

Shell rapporteerde dinsdag een winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs), exclusief eenmalige posten, van 2,8 miljard dollar (2,6 miljard euro). Een jaar eerder kwam het resultaat naar die voor financieel analisten leidende maatstaf uit op 2,4 miljard dollar.

Beleggers reageerden positief. Het aandeel Shell was de sterkste stijger in de AEX-index, met een plus van 3,6 procent.

Inclusief eenmalige mee- en tegenvallers bedroeg de winst 1,4 miljard dollar, na een verlies van 6,1 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar.

De overname van de Britse gasproducent BG hielp Shell aan flink hogere productievolumes, en heeft volgens het bedrijf al geleid tot aanzienlijke kostenvoordelen. Mede daardoor overtrof de winst de gemiddelde verwachting van analisten. De samensmelting van de twee ondernemingen is nagenoeg voltooid, zei topman Ben van Beurden in een toelichting.

LEES OOK: Shell-baas Van Beurden wijst radicale transformatie naar duurzaam af