De Amerikaanse startup Acorns probeert particulieren met koudwatervrees laagdrempelig naar de beurs te halen. ‘Digitaal wisselgeld’ van je betaalrekening wordt belegd op de beurs.
Het is een bekend probleem waar banken en vermogensbeheerders tegenaan lopen. Sparen levert momenteel erg weinig op, maar veel consumenten zijn beducht voor de beurs. Zelfs als ze weten dat ze bijvoorbeeld geld opzij moeten zetten voor aanvullend pensioen.
Uit een recente peiling van vermogensbeheerder Blackrock bleek bijvoorbeeld dat 60 procent van de Nederlanders beleggen vooral als ‘gokken’ ziet. De Amerikaanse ondernemer Jeffrey Cruttenden denkt een oplossing te hebben gevonden om kleine particulieren op een laagdrempelige manier naar de beurs te trekken.
In 2012 richtte Cruttenden het bedrijf Acorns op met zijn vader Walter, een ervaren bankier en beleggersmakelaar. Acorns richt zich vooral op de kleine investeerder, het gemiddelde belegde vermogen van een klant is 175 dollar, schrijft The Wall Street Journal.
Inmiddels heeft de startup 850.000 klanten, vooral de laatste maanden kwamen er veel bij. Aan het begin van 2016 stond de teller op 475.000
Beleggen met wisselgeld
De innovatie van Acorns zit hem vooral in de manier waarop beleggers hun geld naar de beurs brengen. Naast de traditionele manieren waarbij je een bepaalde som geld in één keer belegt of periodieke een vast bedrag opzij zet, heeft de startup iets nieuws verzonnen. Een klant kan namelijk zijn wisselgeld laten beleggen. Daarvoor moet hij zijn creditcard of bankrekening aan het app van Acorn koppelen.
Bij elke aankoop of afschrijving wordt het betaalde bedrag naar boven afgerond op hele dollars. Het berekende verschil wordt automatisch afgeschreven en in een mandje met indexfondsen op de beurs belegd. Bij een aankoop van bijvoorbeeld 9,90 dollar schrijft Acorns 10 dollarcent van je betaalrekening af om te beleggen.
Door het 'wisselgeld' zo in te zetten, kan een klant elke maand ongeveer 50 dollar in het beleggingsfonds steken.
Jonge klanten
Acorns spreekt met deze beleggingsmethode een compleet andere klantengroep aan dan de traditionele beleggers.
Ongeveer driekwart van de Acorn-gebruikers zijn tussen de 18 en 34 jaar oud en verdienen minder dan 100.000 dollar per jaar, terwijl de gemiddelde klant van een traditionele financieel adviseur 62 jaar is, schrijft WSJ.
Zes indextrackers
Acorns belegt het geld van klanten in een portfolio van zes indextrackers. Op basis van onder meer de leeftijd, het inkomen en de beleggingsdoelen van de klanten wordt een portfolio samengesteld. De klant kan dan zelf kiezen voor de mate waarin de portfolio offensief of juist defensief moet zijn.
Klanten die een klein beetje vermogen op hun Acorn-account zetten zijn wel relatief duur uit. Iedereen die minder dan 5.000 dollar investeert betaalt 1 dollar per maand. Boven de 5.000 dollar zijn de beleggingskosten 0,25 procent per jaar. Daar bovenop komt nog de beheervergoeding van de indextrackers, die ligt vaak tussen de 0,3 en 0,5 procent per jaar.
Voor studenten is Acorn gratis, en ook mensen die 0 dollar op hun account hebben betalen geen fee.
The Wall Street Journal meldt, op basis van een whitepaper van Acorns, dat het verwachte jaarlijkse rendement tussen de 5 en de 9 procent ligt.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl