Het zou een verkeerde houding zijn als je denkt dat iedereen die je ooit tegenkomt jou mag. Het is juist een gezonde houding als je ervan uitgaat dat er nu eenmaal mensen zijn die niet zo gek op jou zijn.
Dat geldt helemaal tijdens een sollicitatiegesprek bij het bedrijf achter de vertaalapp Duolingo.
CEO en oprichter Luis von Ahn zegt dat hij één vraag heeft die hij aan alle sollicitanten stelt: “Wat zou iemand die jou niet mag, vertellen over jou aan ons?”
Hij kreeg enkele tenenkrommende antwoorden op die vraag. “Een slecht antwoord is: ‘Iedereen vindt me leuk'”, vertelt Von Ahn. “Of je liegt of je heb geen idee wat anderen van jou vinden.”
Een nog slechter antwoord is als sollicitanten de schuld bij anderen leggen als ze hen niet mogen. “De echt verontrustende antwoorden zijn in de trant van: ‘Mensen die me niet leuk vinden begrijpen me simpelweg niet.’ Doorgaans hebben ze het bij het verkeerde eind”, zegt Von Ahn. “Uit die antwoorden blijkt dat ze niet snel verantwoordelijkheid zullen nemen.”
Von Ahn stelt dat de sollicitanten die hij interviewde slechts zelden onderuit gaan op zijn vraag. De meesten zijn "redelijk eerlijk".
En aan het einde van de rit is dat het enige dat de CEO wil.
"Sommige mensen zeggen dat ze tekortkomen in stressvolle situaties. Dat overkomt veel mensen. Dus dat is begrijpelijk."
De vraag draait om een ding: reflecteren op je tekortkomingen. Voorkom dat je jezelf als ideaal neerzet. Voorkom een defensieve houding en probeer een aantal punten van zelfkritiek voor ogen te hebben.
"Iedereen heeft mindere kanten", zegt Von Ahn. Onder aan de streep is het beter om je tekortkomingen te accepteren en in te zien, dan om ze tegen te spreken.