Eigenlijk zijn de menselijke automatiseringsprocessen hopeloos inefficiënt. Onderzoekers van het beroemde technisch instituut MIT hebben nu een telefoon bedacht die zichzelf in elkaar kan zetten.
In het MIT Self Assembly Lab kom je een nooit een schroefje tekort voor die nieuwe stoel. De vooruitstrevende afdeling van het technologie-instituut bedenkt en ontwikkelt producten die zichzelf bouwen. Nu hebben de uitvinders een telefoon bedacht waarbij geen procestechniek aan te pas komt.
Zoals TechCrunch schrijft is eenvoud het toverwoord. De telefoon bestaat uit zes onderdelen die in elkaar vallen door ze op de goede snelheid in een draaiende trommel te laten rondketsen. De software werkt op basis van programmeertaal die als puzzelstukjes in elkaar vallen of juist niet passen.
Eiwitten en cellen
De natuur doet dingen vaak een stuk handiger dan menselijke bedenksels en ook dit idee komt uit de biologie. Eiwitten gedragen zich eigenlijk hetzelfde: ze draaien rond in een bepaalde ruimte totdat ze cellen vormen en gaan werken naar gelang hun programmering. Atomen, chemicaliën en zelfs hele sterrenstelsels vormen zichzelf op deze manier.
Uiteindelijk zou deze slimme constructie automatisering en procestechniek kunnen vervangen. Volgens de MIT-onderzoekers is het eenvoudig om de vinding op grote schaal in te zetten. De vinding kan interessant zijn voor producerende bedrijven, bijvoorbeeld omdat het goedkoper is dan een volledig op maat gemaakte procestrein in je fabriek.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl