Je moet natuurlijk niet op een euro meer of minder kijken, als je een keer van
de sushi’s van de Japanse topchef Jiri Ono wilt genieten. Of van de
kookwonderen van de Spaanse chef Ferran Adria.
Maar ook voor wie een wereldmaaltijd kan betalen, is het lastig om toegang te
krijgen tot echte toprestaurants. De site Eater.com
maakte een lijstje van de zaken waar je de meeste moeite moet doen, om een
reservering rond te krijgen. Met tips over hoe je dat wel gedaan krijgt.
1)Restaurant Noma, Kopenhagen
De zaak van van chef René Redzepi, goed voor twee Michelin-sterren, heeft
volgens Eater.com snel de plek overgenomen van het tot afgelopen jaar
gewilde restaurant ter wereld. Dat was het befaamde restaurant El Bulli, in
de buurt van Barcelona, waar de deuren in augustus 2011 werden gesloten.
Hoe reserveren?
Bij Noma in Kopenhagen kun je elke zesde dag van de maand online een poging
wagen om voor drie maanden later een reservering te maken. Je bent dan
waarschijnlijk wel in het gezelschap van 20 duizend anderen die op dat
moment ook een plaatsje proberen te bemachtigen.
2)Sukibayashi Jiro
Het sushi-restaurant van chef Jiro Ono in het Japanse Ginza behoort met drie
Michelin-sterren tot de meest gewilde restaurants ter wereld. Lastig als je
wilt reserveren, is dat het personeel geen Engels spreekt. In de praktijk
geldt als voorwaarde stelt dat je met een Japanse gastheer komt.
Hoe reserveren?
Laat je hotel in Japan een reservering maken en geef aan dat je met een
Japanner uit Tokio komt eten. Je moet uiteraard wel een Japanse kennis
hebben.
3)Next
Restaurant Next uit Chicago wordt gerund door chefs Dave Beran en Grant
Achatz. Zij werken niet met telefonische reserveringen, maar adverteren
periodiek met reserveringen. Wie een plaatsje wil voor het restaurant dat
dineren als een 'theaterervaring' brengt, moet hard werken.
Hoe reserveren?
Volg de Facebookpagina van restaurantmanager Nick Kokonas om uit te vinden
wanneer er nieuwe plaatsen beschikbaar komen.
4)Tickets
Sinds de sluiting van het wereldberoemde restaurant El Bulli, kun je alleen
nog genieten de kunsten van topchefs Albert en Ferran Adria bij hun
Barcelonese tapa's bar 'Tickets'. Er zijn negentig plaatsen, maar toch is
het heel lastig om een reservering te krijgen.
Hoe reserveren?
Ook hier alleen online reserveren, met een een doorlooptijd van drie maanden.
5)Quintessence
Respect voor het product, diepgaande kennis van kookprocessen en
gedetailleerde aandacht voor kruiden. Chef Shuzo Kishida van het restaurant
Quintessence uit Tokio heeft er zijn reputatie op gebouwd. Het restaurant
bedient wel bij voorkeur lokale zakenmensen en bekenden.
Hoe reserveren?
Eigenlijk onmogeiljk volgens Eater.com. Maar blijf proberen.
Lees ook:
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl