Banken en financiers houden niet van al te grote risico’s, maar Johan Jansen overtuigde zijn huisbank ervan geld te steken in thee. Uit Nederland.
Winterhard
Verwacht in het Zuid-Brabantse Zundert geen glooiende theevelden zoals in India. Wat je er wel kunt zien zijn kassen met 500.000 theeplanten.
Het is de eerste en voorlopig enige theeplant die bestand is tegen de Nederlandse kou. Johan Jansen (33) heeft acht jaar lang theeplanten veredeld om een winterharde variant te krijgen. Die groeit en bloeit in het Nederlandse klimaat. In potentie is het groen goud waar veel geld voor wordt betaald. En nog beter nieuws: van de blaadjes kun je hele lekkere thee zetten.
De schoonheid van thee
Johan is zoon van een tomatenkweker, maar merkte tijdens zijn studie dat zijn fascinatie ergens anders lag. In Azië ontdekte hij de schoonheid van thee.
‘Bijna niemand weet dat alle thee van maar één soort wordt gemaakt,’ vertelt hij. ‘Dat maakt het meteen zo bijzonder. Uit het topje van één plant kun je al ontzettend veel smaaktonen halen. Mijn ideaal is eigen Nederlandse thee met een unieke smaak. Dat zit er zeker in, want de theeplant die wij veredeld hebben is van hele hoge kwaliteit.’
VOC-mentaliteit
Dat blijkt ook wel. Johan’s kwekerij levert niet alleen binnen Nederland (bijvoorbeeld aan tuincentra) maar ook in Europa. Sinds enige tijd zijn er zelfs klanten in Azië. Een Nederlander die thee terugbrengt naar de bakermat, het moet niet veel gekker worden.
‘Ons land heeft dankzij de VOC een rijk verleden met thee. Maar een paar honderd jaar geleden was het alleen handel. En we deden alleen in zwarte thee, omdat groene thee niet goed bleef op de schepen. Nu verbouwen we de plant op eigen Brabantse grond en gaan we, in de toekomst, een eigen theefabriek beginnen. In Nederland.’
Minder goed jaar
Begin 2017 klopte Johan bij de bank aan. Door de snelle groei moest zijn bedrijf steeds meer voorraden financieren. Hij dreigde in geldproblemen te komen. Een bijkomend probleem was dat 2016 financieel een minder jaar voor zijn kwekerij was. ‘Wij kweken niet alleen thee, maar meerdere plantensoorten. Eén plant leverde te weinig rendement op. In 2016 heb ik besloten met die lijn te stoppen,’ vertelt Jansen.
Rasondernemer
Johan klopte aan bij zijn huisbank. Zijn contactpersoon bij ING, Richard Blom, keek naar meer dan alleen de cijfers, namelijk ook naar de strategische keuze die Johan als ondernemer maakte voor zijn bedrijf.
‘Natuurlijk zijn financiële prestaties belangrijk,’ vertelt Richard. ‘Maar in Johan herkennen wij een rasondernemer. Dat is in de eerste plaats iemand die keuzes durft te maken. Johan besloot afscheid te nemen van een bepaalde plant, dat is een dappere keuze die zijn bedrijf op langere termijn sterker maakt. Ook goed aan Johan is dat hij zich omringt met capabele mensen. Ook dat maakte dat wij als bank vertrouwen hebben in deze onderneming.’
Flexibel financieren
Bij snelle groei van een bedrijf, zoals in het geval van Johan Jansen, zijn er diverse financieringsopties. Zo kan de bank een lening verstrekken. Nadeel daarvan is dat het hele bedrag in een keer wordt overgemaakt. Maar Johan had juist behoefte aan flexibiliteit. De ene keer moet hij meer voorfinancieren dan de andere keer.
Richard: ‘Krijg je het volledige bedrag op je rekening, zoals bij een lening, dan zijn de rentelasten hoger. Daarom hebben we in het geval van Johan voor een verruiming van het Rekening Courant-krediet gekozen. Dat geeft hem voldoende financiële speelruimte om verder te groeien.’
Verdere groei gaat er komen
Want dat er verdere groei komt, staat wel vast. Er zijn serieuze plannen de kwekerij uit te breiden. Daarnaast wil Johan een innovatiecentrum opzetten. Daar kan onderzoek worden gedaan naar het verder veredelen van de plant maar ook van de smaak. En zoals gezegd denkt hij over een Nederlandse theefabriek.
Johan: ‘We richten ons op het hogere segment van de markt, waar thee echt geldt als een luxeartikel en vergelijkbaar is met hoe er met wijn wordt omgegaan. Sterrenrestaurant De Librije heeft bijvoorbeeld naast de wijnkaart ook een theekaart. Ook zijn er sterrenkoks die met thee koken.’
Beugelflesje thee
Zo chique begon het niet indertijd, voor Johan. Zijn eerste herinnering aan thee is van lang geleden, toen hij als kleine jongen met zijn opa mee mocht op de tractor. ‘Bij mijn grootvader stond eigenlijk altijd wel een pot thee te trekken. Ging ‘ie het land op, dan deed hij thee in een beugelflesje van Grolsch. Daar mocht ik onderweg dan uit drinken. Ik denk dat daar mijn liefde voor deze bijzondere drank en bijzondere plant begonnen moet zijn.’
Ook ambities voor 2018 waarbij financiële ruimte gewenst is? Kijk hier voor de mogelijkheden.
Dit is het dertiende artikel in de reeks Ondernemen is anders kijken. Hiermee biedt ING een andere kijk op ondernemen aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden. ING is partnerexpert van Business Insider Nederland.